Global Trends

Iedereen op de fiets

Hoe toegankelijk is de Amsterdamse fietscultuur?
dinsdag 30 jan, 20.00
di 30 jan, 20.00
Studio
Reageer
Volg dit programma via de livestream

900 kilometer per jaar; dat is wat een Amsterdammer jaarlijks gemiddeld fietst. Van A naar B op een tweewieler is dus de normaalste zaak van de wereld in onze stad. Toch zijn er ook mensen die structureel een ander vervoersmiddel kiezen. Bijvoorbeeld omdat ze zich niet veilig voelen door overvolle fietspaden of omdat ze simpelweg niet zijn opgegroeid omringd door fietsen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich vrij voelt om te fietsen, van scholier tot nieuwe Nederlander? We gaan in gesprek met fietsexperts en creatieven.

Fietsburgermeester Amsterdam

Katelijne Boersma mag zichzelf de nieuwe Fietsburgemeester van Amsterdam noemen. De titel is in het leven geroepen door Cycle Space en bedoelt als aanjager van het Amsterdams fietsgebruik. Als burgemeester zegt Katelijne zich in te willen zetten om jongeren in Nieuw-West, Noord en Zuidoost ook aan het fietsen te krijgen. “De fiets geldt hier vaak als poor man’s transport. De fiets is niet cool, de auto en de scooter genieten vaak een hogere status,” aldus Boerma. Tijd om daar verandering in te brengen! Welke ideeën heeft ze daarover?

Pac Journal

James Crossley zocht het avontuur op en fietste van Den Haag naar Boedapest. De belevenissen van zijn reis bracht hij samen in Pac Journal, een publicatie over creatieve migratie en lokale visuele cultuur. In Pac Journal beschrijft hij ontmoetingen, ontdekte plekken en nieuwe bevindingen. Welke fietssteden blijven hem bij?

Documentaire Trappen

© Wilko Bello ‘Trappen’ 2017

Regisseur Wilko Bello reed voor de documentaire Trappen een jaar lang op zijn fiets door de stad. Met de camera in de hand reed hij dwars door de revolutionaire stedelijke metamorfose van Amsterdam. Met hem zijn we getuige van botsingen en scooterhufters; van de fietsspits, de fietsfile en de welbekende fietsmaffia die fietsen wegknipt. Hoe ziet hij Amsterdam als fietsstad?

Eritrea Fietst

Eritreeërs houden van fietsen, net als Nederlanders. Daar moeten we iets mee doen, dacht Paul Driest. De taaldocent voor nieuwkomers startten samen met zijn compagnon Marcel Kleizen Eritrea Fietst, een fietstaxibedrijf dat Eritreeërs helpt fietskoerier of fietsenmaker te worden. Zo zet hij een vervoersmiddel dat ons allen bindt, de fiets, in om nieuwkomers aan het werk te krijgen. Hoe kan de fiets volgens hem ingezet worden for the good?

© Danielle van Bergen

Meer informatie over dit programma volgt zms. 

dinsdag 30 jan, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 11 mensen zijn aanwezig