Creatieve Industrie
Booklaunch

Bertien van Manen: I will be Wolf

De geroemde fotograaf presenteert een fotoboek met zwartwit-foto’s van haar eerste reis naar Hongarije.
maandag 20 nov 2017, 20.00
ma 20 nov 2017, 20.00
Expo

Fotograaf Bertien van Manen is wereldberoemd om haar, sterk op kleur gerichte, werk dat ze maakte tijdens reizen naar onder meer Rusland, China, Spanje en de VS. Ze maakt intieme beelden dankzij de nauwe contacten die ze opbouwt met mensen die ze tegenkomt. Met de jaren heeft ze een eigen positie in de documentaire fotografie verworven met foto’s die verrassen door hun ogenschijnlijk terloopse karakter. Nu komt ze - opvallend genoeg- met een fotoboek vol zwartwit-foto’s: I will be Wolf. Pakhuis De Zwijger en PhotoQ Bookshop organiseren de Nederlandse presentatie van het boek, een uitgave van het Engelse MACK, waarbij Bertien van Manen vertelt over de foto's, het maakproces en haar visie op fotografie.

Over I will be Wolf

I will be wolf is een verslag van de eerste reis die Bertien van Manen maakte als fotograaf, naar Hongarije, in december 1975. We zien enerzijds de klassieke zwartwit-stijl die de documentaire fotografie van die tijd kenmerkt. Anderzijds is de empathische blik, die we kennen van haar latere werk, ook al duidelijk waarneembaar.

© Bertien van Manen

Die herkenbaarheid heeft vast ook te maken met de inbreng van de Engelse fotograaf Stephen Gill met wie Bertien van Manen in haar meest recente boeken – en ook dit boek – samenwerkt bij het redigeren. ‘I will be Wolf’ toont voor het overgrote deel foto’s die nooit eerder zijn gepubliceerd. Straatfoto’s, beelden uit trams, indrukken van mensen in winkels. We zien een voorbije tijd, toen globalisering nog een onbekend woord was en Hongarije nog onderdeel uitmaakte van de landen achter het IJzeren Gordijn.

De titel van het boek is ontleend aan het gedicht ‘Verdriet’ dat de Hongaarse dichter József Attila schreef in 1929. Uit de Engelse vertaling:

Such I was myself: a deer I used to be.
I shall be a wolf: that is what troubles me.

Over Bertien van Manen

Bertien van Manen (1942) maakte eerder de boeken ‘A hundred summers, a hundred winters’, ‘East Wind West Wind’, ‘Give me your image’, ‘Let’s sit down before we go’, ‘Easter and Oak Trees’, ‘Moonshine’ en ‘Beyond Maps and Atlases’. Met haar bijzondere manier van kijken en fotograferen inspireert ze mensen uit alle generaties. Het persoonlijke element is de ingang naar het bredere sociale verhaal.

maandag 20 nov 2017, 20.00
Expo
Deze 43 mensen waren aanwezig