De Stad

Hotels in de stad

Elk jaar komen er ruim duizend hotelkamers bij in de stad. Wat betekent dit voor de stad?
woensdag 18 mrt 2015, 19.30
wo 18 mrt 2015, 19.30
IJ Zaal

Ondanks de hotelstop die de gemeente voor de binnenstad heeft afgekondigd en de steeds maar groeiende Airbnb aanbieders, gaat de stad de komende tijd toch flink wat hotelkamers bij krijgen. Naast de vele nieuw te bouwen hotels krijgen veel kenmerkende oude gebouwen een nieuw leven als hotel. Denk aan de voormalige Paleis van de Justitie, Adam toren en Emma kinderziekenhuis. Met daarbij nog vele plannen in ontwikkeling.

Wat betekent de komst van al deze nieuwe hotels voor de stad Amsterdam? Tijdens de 70ste Talk of the Town gaan we opzoek naar een antwoord.

We zullen de avond beginnen met een keynote waarbij de vergelijking tussen Amsterdam en andere wereldsteden, zoals Berlijn, zal worden gemaakt. Wat kunnen we leren van die steden? Hierbij wordt gekeken naar de toeristenstromen en hoe deze worden beïnvloed door de hotels.

Na de presentatie volgt een update van de stad. Wat is de huidige stand van zaken in Amsterdam? Welke trends zien we? Waar liggen kansen en waar bedreigingen? Hier worden vervolgens initiatieven als Airbnb en BeMate.com tegenaan gezet. Zitten deze initiatieven de nieuwe hotels daadwerkelijk in de weg of is er sprake van twee verschillende werelden? We willen meer weten van zaken zoals de deal die de gemeente heeft, als eerste niet Amerikaanse stad, met de verhuursite over de afdracht van toeristenbelasting en het monitoren van overlast.

Voor we de avond afsluiten met een discussie over wat dit alles betekent voor de stad, is het woord eerst nog even aan de ontwikkelaars en de beleggers. Waarom is de stad zo interessant voor beleggers, ondanks de grote hoeveelheid aanbod? Waar zien zij kansen en hoe is het hotelproduct veranderd ten opzichte van 5 jaar geleden?