De Stad

Hotels buiten het centrum

Impuls voor wijkontwikkeling of bron van overlast?
dinsdag 18 mrt 2014, 18.00
di 18 mrt 2014, 18.00
IJ Zaal

Crisis of niet: Amsterdam is ongekend populair bij toeristen en congresorganisatoren. Om de groeiende stroom bezoekers een overnachtingsplek te kunnen beiden, heeft de gemeente Amsterdam de afgelopen jaren ingezet op de bouw van duizenden hotelkamers. In 2015 zullen er naar verwachting 9.000 nieuwe hotelkamers zijn opgeleverd. Duizend daarvan bevinden zich in het Centrum. De komende jaren wil de gemeente de vestiging van hotels buiten het centrum stimuleren. Alleen hotels die van plan zijn een positieve bijdrage te leveren aan de wijk komen als het aan de gemeente ligt in aanmerking voor een vergunning.

In deze editie van Talk of the Town zoomen we in op drie Amsterdamse buurten: Buiksloterham, Oosterpark en de Indische Buurt. We nemen de meerwaarde voor de buurt van bestaande hotels onder de loep. We bekijken de plannen voor hotels die binnenkort tot stand komen. En we stellen de vraag hoe de gemeente te werk gaat bij het goedkeuren van hotelplannen. Kan de gemeente de vrije hotelmarkt sturen en zo ja, hoe dan?

We gaan in gesprek over de voors en tegens van het megahostel Clink, binnenkort in het Grootlab op Overhoeks in Amsterdam Noord. Welke bijdrage levert Stay Okay op het Timorplein aan de ontwikkeling van de Indische Buurt? Rond het Oosterpark staan nu al drie hotels. het NH-Tropen, Hotel Arena en The Manor Hotel. Dit jaar komen er aan het park twee hotels bij, beide in voormalige UvA-laboratoria. Profiteert de buurt van de komst van nog twee hotels of brengt de toenemende stroom toeristen vooral overlast?