De Stad

Hotel Amsterdam

Hoe dragen hotels bij aan de leefbaarheid van de stad? Met o.a. Reinier de Graaf van OMA.
dinsdag 21 jan, 20.00
di 21 jan, 20.00
Grote zaal

Ondanks de hotelstop heeft Amsterdam er weer een paar iconische hotels bij. Nieuwe hotels moeten namelijk aantoonbaar een exceptionele bijdrage leveren aan zowel het innovatieve aanbod van verblijfsaccommodaties in Amsterdam als aan een bijzonder aspect van het maatschappelijke, culturele of economische klimaat. Hoe dragen verschillende hotels bij aan de leefbaarheid van Amsterdam? In gesprek met architecten, bouwers en andere belanghebbenden over de ontwikkeling van het nhow Amsterdam RAI hotel, Hotel Jakarta aan het IJ en de huidige hotelstop.

nhow Amsterdam RAI

Het 650 kamer tellende gebouw, inclusief een restaurant en bar wordt het grootste hotel in de Benelux. De vorm van de 91-meter hoog tellende toren is afkomstig van de driehoekige reclamekolom op het Europaplein die ooit zo prominent aanwezig was. Opvallend is dat dit enorme hotel op een klein stuk grond is gerealiseerd, wat tot verschillende uitdagingen in ontwerp en realisatie heeft geleid. Partner architect en stedenbouwkundige bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) Reinier de Graaf vertelt tijdens deze avond meer over het gewaagde ontwerp van dit hotel. Reinier leidt projecten in Europa, Rusland en het Midden-Oosten en is auteur van het boek Four Walls and a Roof: The Complex Nature of a Simple Profession, dat is uitgeroepen het tot beste boek van 2017 door zowel de Financial Times als de Guardian.

De ontwikkeling van een gebouw dat bestaat uit drie op elkaar gestapelde verspringende driehoeken, langs een drukke ringweg en een metro die op enkele meters van het project rijdt zorgde voor de nodige uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat de ontwikkeling van een dergelijk megaproject vlekkeloos verloopt? Na de presentatie van Reinier gaan we in gesprek met mede-oprichter van Being Development Bas van Dam, directeur bij COD Gert-Wim Bos en directeur van Pleijsierbouw Robert Pleijsier over de ontwikkeling van dit hotel.

Hotel Jakarta

Hotel Jakarta vormt een mooie parallel met hotel New York in Rotterdam. Qua ligging, maar ook qua geschiedenis. In samenwerking met de Amsterdamse Hortus is een subtropische binnentuin gecreëerd. De 30 meter hoge draagconstructie van het markante puntige pand is grotendeels opgetrokken uit hout, dat in productie veel minder energie kost en veel minder CO2 uitstoot dan staal. Het hotel heeft 200 kamers waarvan 176 modulair en als prefab-units zijn gebouwd, waarna ze per truck naar Amsterdam vervoerd en op elkaar gestapeld zijn. Hiermee zijn alle kamers al direct ingericht, wat veel tijd scheelt voor installatie en inrichting. Architect en oprichter van SeARCH Bjarne Mastenbroek vertelt tijdens deze avond meer over het ontwerp en het ontstaan van dit hotel.

Invulling

We gaan in gesprek met general manager van Hotel Jakarta en tevens bestuurslid Koninklijke Horeca Amsterdam Nico Evers en regiodirecteur van NH Hotel Group Herman Klok over hoe beide hotels zich positioneren in de omgeving en wat ze bijdragen aan het leefklimaat van deze stad.

Afsluiting

We sluiten af met een gesprek met Jan Stuurman (Managing Partner Hotel V), Xander Bueno de Mesquita (Oprichter QO Hotel) en Joachim de Looij (Directeur BUNK Hotels) over de toekomst van hotelstad Amsterdam. Wat betekent het voor hen om een hotel te runnen in Amsterdam en op welke manier kunnen hotels een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de stad?

dinsdag 21 jan, 20.00
Grote zaal
Deze 161 mensen waren aanwezig