Creatieve Industrie

Hosselen

In de next economy moet je zelf je bestaan opbouwen. Getting your hustle on, altijd op scherp. Hoe doe je dat?
maandag 19 dec 2016, 19.30
ma 19 dec 2016, 19.30
Studio

DIY klinkt leuk, maar je moet er wel van kunnen leven. Hosselen wordt misschien wel de meest belangrijke basis-skill. Een mooie definitie: 'extrapolating the opportunities from the situation at hand'. Hoe benut je kansen en relaties? Hoe haal je het beste uit een onzekere situatie? Hoe bouw en hou je een voorsprong? Hoe sluit je dealtjes, formeel en informeel? Hosselen klinkt straat, maar geldt net zo hard in de boardrooms, de bestuurskamers en de commissariaten. Omdat je zelf je bestaan moet opbouwen: get your hustle on, altijd op scherp.

Guerilla ondernemerschap

Edson Sabajo is mede-eigenaar van Patta. Hij begon als hiphop deejay in de jaren ‘90, ging via platenzaak naar schoenenzaak en runt inmiddels een wereldwijd verkocht modemerk. Selfmade. Patta werd in 2004 opgericht door Edson en partner Guillame ‘Gee’ Schmidt. Het werd een middel om zichzelf, vrienden en familie van sneakers te voorzien. Jagend en hosselend reisde het duo over de wereld om nieuwe merken naar Nederland te halen. Benodigde skills zijn toewijding, DIY skills en een vleugje ‘guerilla ondernemerschap’.

Van bar tot boardroom

Katja Berkhout is Executive Director van het Venture Café in Rotterdam, de non-profit zus van het Cambridge Innovation Center (CIC). De missie: innovatie versnellen. Venture Café host wekelijks events waarin ondernemers, investeerders, start-ups en corporates elkaar ontmoeten en biedt hen social support. Venture Café is daarmee wellicht het belangrijkste hossel-platform van Rotterdam. Katja werkte eerder als International Business Liaison voor StartupDelta, als directeur New England voor de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) en als private sector liaison voor de Wereldbank. Haar skill: kansen creëren van ‘de bar tot de boardroom’.

Captains of industry

Roel Bol wordt door velen ‘Mister Biobased Economy’ genoemd. Na diverse topfuncties (onder andere directeur kabinet, directeur visserij, directeur industrie en handel) binnen het Ministerie van Economische Zaken, zette hij met een klein team het programma Biobased Economy op. Hij kreeg multinationals, innovators en NGO’s op een gezamenlijke lijn, had een flinke hand in de Europese strategie voor biobased en ontving meerdere prijzen voor zijn werk. Roel’s belangrijkste wapens: een goed netwerk onder captains of industry, jarenlange ervaring in de Haagse structuren en een klein team van vrije geesten met lef. Ook na zijn officiële pensioen wordt er nog steeds een beroep gedaan op zijn high-level-hossel skills.

Van hobby naar bedrijf

Aruna Vermeulen is mede-oprichter van het HipHopHuis, gaf als ‘schaduwwethouder’ haar visie op de cultuursector in Rotterdam en ontving in 2012 de Laurenspenning voor haar bijdrage aan de stad. Jongeren kunnen bij het HipHopHuis terecht voor hiphop skills: van deejaying en breakdance tot aan business coaching. Aruna en haar mensen leven middenin een DIY-scene en zien allang dat hun jongeren niet meer geloven in de route van diploma’s en vaste carrières. Zij begeleiden jonge ondernemers in de stap van hobby naar hossel en van hossel naar bedrijf. Aruna en haar mensen worden vanwege hun voorsprong steeds vaker aangesproken als expert voor de next economy.

maandag 19 dec 2016, 19.30
Studio
Deze 131 mensen waren aanwezig