Heftigere regenbuien, drogere zomers en een stijgende zeespiegel, de kranten staan er vol van. Als we de voorspellingen van het KNMI erbij pakken dan moeten we de komende tijd hard aan de slag om de Metropoolregio Amsterdam bestendig te maken voor deze extreme weersomstandigheden en de stijgende zeespiegel. Dat is het nieuwe Normaal! Zodat we ook in 2050 met droge voeten op de bank zitten. Met de enorme bouwopgave van 240.000 woningen voor de Metropoolregio Amsterdam willen we daarom nu al zo bouwen dat de woningen dit veranderende klimaat aankunnen. Dus klimaatbestendig ontwikkelen moet vanaf nu in het DNA zitten van de gemeenten, ontwerpers, bouwbedrijven en gebiedsontwikkelaars zodat het meegenomen wordt in tenders, beleid en uitvoering.
Met in dit programma onder anderen
Verwacht in dit programma
- Wat staat de Metropoolregio Amsterdam te wachten op het gebied van klimaatverandering en de bouwopgave? Door Guido Wallagh (INBO) en Lot Locher (Programmamanager MRA Klimaatbestendig).
- The urge to sit dry, het afstudeer ontwerp van Boris Maas. De stoel die hij ontwierp op basis van de hoogte die nodig is om met de stijgende zeespiegel droog te zitten in zijn appartement in Rotterdam.
- Het is te doen! Welke voorbeelden zijn er al op het gebied van klimaatadaptieve bouw? Met o.a. Martijn van Gelderen (BPD) over The George, Eric Jan Pleijster (Lola Landscape Architects) over klimaatadaptief ontwerp bij de Bijlmer Bajes en Kasper Spaan over de Waterneutrale bouwenvelop.
- Ronde tafel gesprek over de opgaven die er nog liggen om te komen tot een klimaatadaptieve regio. Wat moet er gebeuren op het gebied van de uitvraag, wet- en regelgeving, samenwerking en financiering? Een gesprek met o.a. Heleen Herbert (CCO Heijmans), Lot Locher (Programmamanager MRA Klimaatbestendig), Martijn van Gelderen (BPD), Lex Brans (Projectleider versnelling MRA) en Joyce van den Berg (Landschapsarchitect gemeente Amsterdam)
- Afsluitend pleidooi door Riek Bakker (Stedenbouwkundige).
Normaal Amsterdams Klimaat
Dit programma valt onder de klimaatadaptatie programmering Normaal Amsterdams Klimaat (NAK) – geïnspireerd op het Normaal Amsterdams Peil (NAP) – wat een basis legt voor wat straks het nieuwe normaal is (extreme weersomstandigheden en zeespiegelstijging), waar we ons fysiek op moeten voorbereiden (klimaatbestendige fysieke aanpassingen) en wat wij normaal gaan vinden (een fundamenteel andere manier van aanpak en samenwerking). Het NAP is de hoogtestandaard voor alles wat we in Nederland bouwen of aanleggen. NAK gaat een stap verder en biedt de standaard voor een nieuw samenwerkingsklimaat. Zo kunnen we klimaatverandering gebruiken om te komen tot een leefbare, veerkrachtige en economisch sterke regio.
Lees meer
Omdat de gevolgen zo ingrijpend zijn, is het nodig dat er nu al wordt nagedacht over de keuzes die Nederland moet maken als internationaal klimaatbeleid faalt. Dat zeggen verschillende experts op het gebied van zeespiegelstijging in Vrij Nederland.
A chair that makes us aware how far below sea-level we live. Intended to go in the home, it acts as an invitation to discuss within a private context how global issues are affecting us. With rising sea levels due to global warming, This illustrates the need to stay safe in lower-lying regions. The unusually tall chairlegs lift you above the tide. This play on an iconic design piece has no obvious use. It stretches the mind of the observer who imagines living on extensions.
Hoe zorgen we voor een een gezamenlijk doelstelling in klimaatadaptatie?
Wordt de stad ook drukker in de onderwereld? De ambities van de stad Amsterdam zijn groot. Zeker als het gaat om de woningbouwopgave, een gezonde leefomgeving, de energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie. De vraag is hoe we deze ambities tegelijkertijd, naast elkaar en in samenhang gaan realiseren in de grond onder ons. Een integrale aanpak is noodzakelijk. Slim nadenken over een efficiënte inrichting van de ondergrond is hiervoor cruciaal. Want de ruimtelijke druk is groot en verschillende leidingen, buizen, funderingen, wortels en gebruiksfuncties concurreren met elkaar. Wat ligt er eigenlijk onder onze voeten? Kan de vervangingsopgave van de riolering en energienetwerken worden gebruikt om slimme koppelingen te realiseren? En hoe pakken we deze ambities met alle gebruikers en bewoners aan?
We krijgen in de Metropool Regio Amsterdam te maken met extremer weer – heftige regenbuien, hagel, hitte, droogte en storm – én met de dreiging van overstromingen van rivier of zee. De schade en maatschappelijke gevolgen zijn groot: ondergelopen souterrains, woonkamers, stations, straten en landbouwgrond, en trams en auto’s die niet meer kunnen rijden. We moeten ons hierop voor bereiden en om leren gaan met dit extreme weer. Een uitdaging die niet door één partij, individu of organisatie aangepakt kan worden. Dit raakt iedereen in de regio; van vastgoedeigenaren, investeerders en projectontwikkelaars tot bedrijven, overheden, agrariërs en bewoners. Maar wat kunnen we doen en hoe pakken we dat samen aan?