Creatieve Industrie

Hollandse Beelden #4

Ode aan de Nederlandse fotografie, van documentair werk tot alledaagse taferelen.
maandag 19 nov 2018, 20.00
ma 19 nov 2018, 20.00
Grote zaal

'Hollandse Beelden' is een bookazine gemaakt vanuit liefde voor de Nederlandse fotografie. Een kwartaalblad dat precíes tussen een fotoboek en een tijdschrift in zit met een mix van humoristische en alledaagse taferelen, rauwe documentairefotografie, politieke beelden en historische context. Tijdens deze live editie vieren we de 10e editie van het magazine met bijzondere fotografen die laten zien dat fotografie niet alleen een vak is, maar ook draait om bewondering, relativering en creativiteit.

Te gast zijn: 

  • Folkert Koelewijn aka Goed Folk.  Deze documentaire fotograaf is verliefd op kneuterigheid en alledaagse absurditeiten. Hij heeft oog voor kleine onderwerpen met een grote impact, zoals kinderfeestjes. Zelf ging Folkert Koelewijn vroeger met kinderfeestjes naar het zwembad of een binnenspeeltuin. Maar voor de huidige generatie kinderen – of hun ouders – lijkt niets te gek. Van exorbitante sprookjespaleizen tot swingende buikdanseressen: er is een markt voor Disneyfeestjes. In zijn fotoserie Paarse krokodillen bestaan niet, waarmee hij dit jaar De Hollandse Fotoprijs won, legt hij ze allemaal vast.
  • Sandra Minten. Is het niet saai? Moet ik hem niet helpen? Sandra Minten, leerkracht basisonderwijs en eindexamenstudent aan de Fotoacademie in Amsterdam, vroeg het zich regelmatig af als ze bij haar vader (72) op bezoek kwam. ‘Als dochter gaat dit werk erover hoe je als kind je vader nodig kunt hebben om je eigen leven te begrijpen. Als fotograaf geef ik de kijker een blik op de wereld van een oudere in onze maatschappij waarin het hele universum is teruggebracht tot een kussen op een bank.’ Maar waar kijken we eigenlijk naar?
  • Fleur Wiersma. De rijdende supermarkt, dat is de SRV-wagen. De meeste zijn verdwenen uit het straatbeeld, maar SRV-man Erik van Haren rijdt al meer dan 30 jaar door. Hij ontcijfert probleemloos handgeschreven boodschappenlijstjes, brengt de boodschappen thuis én heeft altijd tijd voor een praatje. Fleur legde dit uitstervende beroep vast.
  • Jean Pierre Geelen. De oud-tv recensent en ombudsman van de Volkskrant draagt een column voor over het werk van fotograaf Werry Crone. Diens nieuwe boek met als titel ‘Hier is het feestje’ wordt deze avond gepresenteerd en biedt een inkijkje in de veelzijdigheid van de partytent in het Nederlandse landschap.
  • Roel Rozenburg, Bert Verhoeff en Olivier Middendorp delen typische series uit Hollandse Beelden zoals De Canta, Het Afrikaantje en De Ballonnenboog.
maandag 19 nov 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 136 mensen waren aanwezig