Global Trends

Hoezo samen delen?

Hoe moeten we naar de deeleconomie kijken, wat is de waarde, waar liggen de kansen en wat zijn de gevaren?
woensdag 3 dec 2014, 20.00
wo 3 dec 2014, 20.00
Grote zaal

VPRO Tegenlicht steekt de hand in eigen boezem. Na een langdurige lofzang op de deeleconomie kijken we nu wat ervan geworden is: waar liggen de kansen, en wat zijn de gevaren?

Koken voor je buren, je huis via internet aanbieden en voor een klusje een zaag zoeken met behulp van een app. We delen en lenen erop los. Op internet bouwen we netwerken en creëren we communities waarin iedereen elkaar helpt en voor elkaar klaar staat. In plaats van het vervreemdende, grootschalige kapitalistisch systeem dat zich ver van ons afspeelt, lenen we van mensen van vlees en bloed. Een feel good economie die toegankelijk is voor iedereen.

Althans, zo lijkt het. Wat begon als een leuke website waarop je je auto kon delen is ondertussen uitgegroeid tot een beursgigant met als hoofddoel winstmaximalisatie. Een slaapplek op je bank bied je niet meer gratis aan maar levert je de helft van je maandelijkse huur op via Airbnb. Wat betekent deze nieuwe deeleconomie? Spekken we grote bedrijven met de welwillendheid van naïeve burgers? Of zijn er grote economische veranderingen gaande? Waar liggen de kansen, en wat zijn de grenzen?