Global Trends

Hoe werkt werk?

De aftrap van de zoektocht naar de baan van de toekomst.
Toegang vanaf € -4
vrijdag 13 mrt 2015, 20.00
vr 13 mrt 2015, 20.00
Grote zaal

Hoe ziet de toekomst van werk er uit? Denk mee en ontwerp met ons de baan van de toekomst. In vier avonden komen we tot een antwoord op deze vraag. Vrijdag 13 maart vindt de aftrap plaats met een actieve verkenning van de huidige problematiek.

De vraag Hoe krijg ik ooit een vaste baan kan ons, jonge stedelingen, angstig maken. Maar de tijdelijke banen en projecten kunnen ook gezien worden als symptomen van een nieuwe arbeidsmarkt die ook kansen biedt. Zo zitten we minder vast aan een baas en kunnen we ons meer richten op projecten die wij zelf belangrijk vinden. Door deze transitie naar een nieuw arbeidsperspectief bevinden we onszelf in een spagaat: we willen het wel anders maar ontkomen niet aan de huidige systemen. Er moet immers brood op de plank komen.

Hoe kunnen we met de onzekerheid van deze transitie om gaan? Hoe zijn we eigenlijk voorbereid op de flexibele arbeidsmarkt en hoe zou dit beter kunnen? En kunnen we deze transitie zelf versnellen of beïnvloeden?

Aan de hand van twee inspirerende sprekers gaan we in gesprek en proberen op antwoorden te komen die ons verder brengen in dit denkproces.

Met oa:

  • Fabian Dekker (1978) is werkzaam bij de vakgroep Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Hij heeft boeken geschreven over flexibele arbeid (2011), zzp’ers in Nederland (2013) en jeugdwerkloosheid (2013). Zijn volgende boek gaat over nieuwe technologie, globalisering en werk (2016). Fabian laat onder meer zien waarom toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt in combinatie met een zich terugtrekkende overheid vooral jongeren treft. Ook zal hij bespreken hoe individualisering in onze maatschappij tot gevolg heeft dat werkeloosheid steeds meer ervaren wordt als persoonlijk falen.
  • Anjuly de Geus (1987) is historica, auteur, blogger en … zeepjesverkoper. Voor NRC Next schreef zij het artikel ‘Bekentenissen van een zeepjesverkope’ waarin ze haar belevenissen als pas afgestudeerde baanzoeker beschreef. Hierop kreeg zij zoveel positieve reacties van jongeren in een soortgelijke situatie dat zij besloot hun verhalen te verzamelen. Aan de hand hiervan schreef ze het boek #Geen Filter. Bekentenissen van Generatie Y waarin ze onder meer angsten, twijfels en keuzestress van de jonge starter bespreekt.
Toegang vanaf € -4
vrijdag 13 mrt 2015, 20.00
Grote zaal