Global Trends

Hoe overleef ik de Zwarte Pieten-discussie?

Voor iedereen die de discussie wil begrijpen en een bijdrage aan de verandering van Zwarte Piet wil leveren, maar niet weet hoe.
maandag 20 nov 2017, 20.00
ma 20 nov 2017, 20.00
Grote zaal

Het seizoen van pepernoten, surprises en gedichten is weer begonnen - Sinterklaas komt in het weekend van 17 november aan in Nederland. Met de komst van de goedheiligman begint onvermijdelijk ook het seizoen van de Zwarte Pieten-discussie. Hoe handhaaf je je in het publieke debat als je tegen de huidige vorm van Zwarte Piet bent, maar ook geen behoefte hebt om in constante strijd met familieleden, collega’s en facebookvrienden te verkeren?

We trappen de avond af met een korte terugblik op de successen die geboekt zijn. Maar er is nog veel te doen. Hoewel steeds meer mensen inzien dat verandering noodzakelijk is, verzandt de discussie vaak, verzaken politici om de leiding in het debat te nemen en is het voor veel mensen moeilijk om op een open en constructieve manier over een aanpassing van Zwarte Piet te praten. Hoe doorbreken we deze impasse? Op deze avond willen we de grote groep die voor verandering is maar zich niet uitspreekt in contact brengen met mensen die, soms al jaren, constructief het gesprek aangaan. Hoe doe je dat en hoe ga je om met weerstand en drogredenen?

Hoe overleef ik de Zwarte Pieten-discussie?

  • Wat zijn de mythes en feiten in de discussie? Hoogleraar Alex van Stipriaan belicht de geschiedenis van Zwarte Piet.
  • Met Sylvana Simons en Erik van Muiswinkel gaan we in gesprek over wat er gebeurt als je je uitspreekt tegen Zwarte Piet. Hoe gaan zij om met die weerstand en hoe houden ze het gesprek open en constructief, ondanks felle reacties en soms zelfs bedreigingen?
  • Wat zijn succesvolle manieren om met mensen in gesprek te gaan, zowel op social media als in het privéleven? Aan het woord komen onder andere docenten en ouders die soms al jarenlang, elke dag, mensen te woord staan in de discussie en lastige vragen beantwoorden, zowel online als offline. Samen met het publiek vinden we succesvolle manieren om de discussie te voeren.
  • Jerry Afriyie en het team van Stichting Nederland Wordt Beter, ook de drijvende kracht achter de facebookpagina Zwarte Piet is Racisme, geven tips & tricks om je staande te kunnen houden in de discussie.

De moderator van het programma is Nancy Jouwe onderzoeker, publicist en curator en doceert aan diverse universiteiten en hogescholen in Nederland op het gebied van postkoloniale geschiedenis, gender, ras, seksualiteit en populaire en visuele cultuur.

‘Hoe overleef ik de Zwarte Pieten-discussie?’ is een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter samen met Pakhuis de Zwijger.

maandag 20 nov 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 360 mensen waren aanwezig