De Stad

Het land van morgen

Hoe werken praktijk en beleid samen aan de grote ruimtelijke uitdagingen van deze tijd? Met o.a. Maarten Hajer
maandag 5 mrt 2018, 20.00
ma 5 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Nederland staat voor grote ruimtelijke opgaven. Innovatieve landbouw, in harmonie met de natuur. 1 miljoen nieuwe woningen in leefbare, energie-neutrale en klimaat adaptieve wijken. Een circulaire economie zonder afval en met eerlijke prijzen. Hoe zetten voorlopers uit de praktijk deze transities nu al in gang? Kunnen kunst en cultuur de landmakers uit de leefwereld verbinden met de beleidsmakers uit de systeemwereld? Samen met onder anderen Maarten Hajer, Hans Tijl en diverse landmakers gaan we in gesprek over een hoopvolle toekomst. Het wordt een inspiratievol pre-event van de manifestatie Places of Hope, die van 4 april tot eind november plaatsvindt in Leeuwarden, culturele hoofdstad 2018.

  • Maarten Hajer is politicoloog, planoloog en professor Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht. Urbanist Michiel van Iersel is werkzaam op het snijvlak van kunst, architectuur, ontwerp en erfgoed en is co-oprichter van cultureel collectief. Beide zijn de curatoren van de tentoonstelling Places of Hope en vertellen hier meer over.
  • Hans Tijl is directeur Ruimtelijke ordening bij het ministerie van BzK waar hij onder andere verantwoordelijk is voor smart cities vanuit de Rijksoverheid. Wat zijn de grote opgaven voor Nederland?
  • Nynke-Rixt Jukema, architect en initiatiefnemer Feel the Night en Klaas Sietse Spoelstra, directeur Nij-sicht en initiator van het landmakers project Kening fan’e greide
    hebben inzicht in de Noord-Nederlandse praktijken van Landmaken. Hoe zien deze praktijken er uit en wat hebben zij nodig van beleid voor het bijdragen aan de grote transities van deze tijd?
  • Jannemarie de Jonge van WING en David Dooghe, Vereniging Deltametropool reflecteren samen met andere landmakers op de vraag; hoe kunnen kunst en cultuur en een netwerk van Landmakers de praktijk en het beleid met elkaar verbinden?

Places of Hope – zin in de toekomst

Dit programma is een voorproefje op de tentoonstelling Places of Hope die zal plaatsvinden op 4 april t/m 25 november 2018 in Leeuwarden. Hoe kunnen we ons richten op de toekomst als velen van ons nog steeds leven in de vorige eeuw? Waarom wonen we nu nog steeds in een naoorlogs rijtjeshuis? Waarom werken we op een afgelegen bedrijventerrein? En waarom blijven we nog steeds energie opwekken met fosiele brandstoffen?

Dus is het tijd voor een nieuwe benadering van ‘landmaken’, waarbij ruimtelijke professionals en een breder publiek wordt uitgenodigd om mee te praten over de toekomst van Nederland. Dit wordt bij Places of Hope op vier manieren gedaan:

  1. Een interactieve tentoonstelling
  2. Een atelier voor onderzoek en ontwerp
  3. Het organiseren van een manifestatie en een lerend netwerk van Landmakers
  4. Het publiceren van beelden en verhalen

4 april vindt de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling. Aanmelden klik hier.

 

maandag 5 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 92 mensen waren aanwezig