Global Trends

Het Wietexperiment

Werkelijkheid, geheimen en mythen in de wietketen. Van telers en faciliteerders tot distributeurs, hoe organiseren we legale wiet?
vrijdag 9 feb 2018, 20.00
vr 9 feb 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Met het nieuwe regeerakkoord is het wietexperiment dichterbij dan ooit. Samen met politici, ondernemers, kunstenaars en wetenschappers gaan we in gesprek over de verschillende dimensies van de wietindustrie en de invulling van het wietexperiment. Aan de hand van fragmenten uit de interactieve documentaire 'De Industrie' lopen we de gehele wietketen af. Wat is het verschil tussen beleid en realiteit in de wietindustrie?

Het wietexperiment

Volgens het nieuwe regeerakkoord mogen gemeenten gaan experimenteren met legale wiet. Met het wietexperiment wordt onderzocht of door de legalisering criminaliteit afneemt en wiet minder schadelijke stoffen bevat. Vele gemeenten gaven al aan mee te willen doen, maar hoe gaan deze experimenten eruit zien? Hoe wordt de wietteelt bijvoorbeeld gecontroleerd? Kunnen we straks een jointje in de supermarkt kopen? Om te weten te komen hoe het wietexperiment in zijn werk gaat is een kijkje in de wietindustrie essentieel.

De Industrie

Altijd al benieuwd geweest naar de wereld achter zo’n joint of pilletje? VPRO en Submarine Channel maken met de interactieve documentaire De Industrie drugsnetwerken in Nederland zichtbaar. Op een persoonlijke manier zie je hoe ontzettend stevig onder- en bovenwereld verweven zijn in het leven van alledag en maak je kennis met alle mensen die de drugswereld draaiende houden: van wiettelers en havenmedewerkers tot huismoeders en scholieren.

De persoonlijke verhalen zijn gekoppeld aan interactieve locaties om inzicht te geven in de Nederlandse wiet-en drugshandel. Verschillende locaties in 3D laten zien wat er gebeurt en wie er bij betrokken zijn. Denk aan een xtc-lab, een zolder met wietteelt of smokkelcontainers in de haven. ‘De Industrie’ biedt een nieuwe kijk op deze miljardenindustrie. En die is dichter in jouw buurt dan je denkt.

Wietverhalen

De volgende zijn fragmenten van de interactieve documentaire De Industrie, een co-productie van VPRO en Submarine Channel:

vrijdag 9 feb 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 139 mensen waren aanwezig