Global Trends

Het warme noorden

Welke kansen biedt klimaatverandering?
woensdag 19 nov 2014, 20.00
wo 19 nov 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

In het noorden wordt de klimaatverandering met gejuich ontvangen, want een wereld zonder Noordpoolijs wil zeggen dat er nieuw gebied ontstaat om te ontdekken, te ontginnen én te bevaren.

In het Noorden staat men te juichen nu de klimaatverandering een feit is: als we zo doorgaan is in 2040 het ijs van de Noordpool gesmolten. 2040! We zien gletsjers verdwijnen en hele vissoorten migreren. Wat als dit onontkoombaar is? De gevaren kennen we, waar liggen de kansen? Want een wereld zonder Noordpoolijs wil zeggen dat er nieuw gebied ontstaat om te ontdekken, te ontginnen én te bevaren.

Gedurende de zomermaanden wordt een nieuwe scheepsroute langs de ijskappen begaanbaar, een veel kortere weg naar Azië dan de gebruikelijke door het Suezkanaal of om de Kaap. Olie, gas en mineralen die onder het ijs onbereikbaar waren, worden plots bereikbaar en nieuwe investeerders trekken naar de poolcirkel. Chinezen onderzoeken uitgebreid hun mogelijkheden in IJsland, de Noren profiteren van de nieuwe noordelijke scheepsroute en Groenland is het enige land ter wereld dat sneller stijgt dan de zeespiegel en daardoor méér land krijgt, geschikt voor landbouw.

Ons beeld van de aarde is vervormd door de projectie van de wereld die we op school geleerd hebben en nog dagelijks zien in het nieuws. Wie de wereldbol echter kantelt en die beziet vanuit het poolgebied, ziet een heel nieuwe toekomst opdoemen. Een nieuw geopolitiek en economisch spel ontvouwt zich. Tijd om de blik te richten op de spelers die de opwarming van de aarde aangrijpen als een gouden kans.