De Stad

Het vertrekpunt

Ontdek dé duurzame en groene locaties van Amsterdam en raak geïnspireerd door de ondernemersverhalen van Stadmakers.
woensdag 19 okt 2016, 20.00
wo 19 okt 2016, 20.00
Grote zaal

De Groene Reis door de Stad is een nieuwe serie avonden waarin we je meenemen naar de groene, duurzame Stadmakers op hun eigen stek. Door de hele stad vind je bijzondere locaties die duurzame innovatie in de praktijk brengen. Zo vindt op de Ceuvel het circulaire experiment plaats, vergroent het PopinnPark op een nieuwe manier de stad en wekt Wij Krijgen Kippen coöperatief energie op.

De Groene Reis door de stad vertrekt in Pakhuis de Zwijger. We praten met verschillende duurzame ondernemers over hun ervaringen. Noem ze groene Stadmakers, ‘ecopreneurs’, duurzame pioniers of local gamechangers. We vragen ze naar hun drijfveren en successen, maar gaan ook nadrukkelijk in op de hobbels en de vele uitdagingen die zij onderweg op hun ‘eigen ondernemersreis’ zijn tegengekomen.

  • De Rotterdamse ondernemer Ruud Koornstra heeft een tomeloze duurzame ambitie. In 2000 besloot Koornstra, na een 15-jaar-durende carrière in de televisiewereld, zijn geld en energie te steken in milieu-efficiënte projecten. Hij begon de ‘initiëringsmaatschappij’ voor duurzame initiatieven Tendris Holding. Hij trapt de avond met een inspirerende keynote.
  • Devi van Huijstee startte de online supermarkt Ruud Maaz met de verkoop van lokale producten van kleine leveranciers met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.
  • Spireaux is een jong bedrijf dat is opgezet door ondernemer en ingenieur Tim van Koolwijk. Het bedrijfje houdt zich bezig met het kweken en toepassen van verse spirulina, een eetbare cyano-bacterie soort.
  • Ontwerper Elmo Vermijs vertelt over 100% Terschelling: een lokale inventarisatie van de beschikbare (rest)materialen en kennis op het eiland. Het leidde tot de bouw van een paviljoen, eilandsouvenirs en expedities over Terschelling.

Gedurende de avond zijn er ook enkele ‘coaches’ aanwezig. Mensen die vanuit hun positie duurzaam ondernemerschap stimuleren en kunnen helpen met het wegnemen van obstakels. Eén van coaches is de directeur van De Gezonde Stad Jaap de Jong. Ook Stichting Doen is aanwezig, in de persoon van Manon Klein.

De moderatoren van de avond zijn Mark Slegers en Wilbert van de Kamp.

Op expeditie door de stad

Ook blikken we deze avond vooruit op de Groene Reis door de Stad. De verschillende locaties presenteren zich. De ondernemers achter PopinnPark, de Ceuvel, Wij Krijgen Kippen en CycleSpace vertellen hun verhaal en wat we kunnen verwachten als we bij hen op bezoek komen

woensdag 19 okt 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 123 mensen waren aanwezig