Global Trends

Het verhaal achter bloedkolen

Bloedkolen en Nederland. Wat is de connectie?
maandag 25 apr 2016, 20.00
ma 25 apr 2016, 20.00
Expo

Bloedkolen en Nederland. Wat is de connectie? Een gesprek over de Colombiaanse kolenindustrie, mensenrechtenschendingen en ketenverantwoordelijkheid. Wat is de rol van de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse haven?

Tijdens de eerste editie spraken wij via Skype met Maira Mendez Barboza, slachtoffer van de mensenrechtenschendingen. Vanavond is zij in Nederland en zal zij live in gesprek gaan met het publiek. Je wordt geïnformeerd over wat bloedkolen zijn, waarna de rol van Amsterdam wordt besproken in een panelgesprek.

Maar liefst 25 procent van onze steenkool komt uit Colombia. In het mijnbouwgebied hebben grove mensenrechtenschendingen plaatsgevonden. Tienduizenden mensen zijn van hun land verjaagd en meer dan 3000 vermoord. Vandaar dat ook wel wordt gesproken over ‘bloedkolen’, naar analogie bloeddiamanten. Deze kolen worden verstookt in Nederlandse kolencentrales en doorgevoerd via o.a. de Amsterdamse haven. Recent heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin zij de haven oproept concreet invulling te geven aan de OESO-richtlijnen m.b.t ketenverantwoordelijkheid en mensenrechtenschendingen.

Dit roept een aantal vragen op: hoe moet ketenverantwoordelijkheid vorm krijgen in Nederland? Horen de haven van Amsterdam en haar aandeelhouders (waaronder de gemeente van Amsterdam) hier ook bij? Waar hebben de mensen in Colombia het meeste baat bij?

maandag 25 apr 2016, 20.00
Expo
Deze 44 mensen waren aanwezig