Global Trends

Het tijdperk van de mens

Leven we in een nieuw geologisch tijdvak: het antropoceen?
woensdag 1 feb 2017, 20.00
wo 1 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

De Nederlandse meteoroloog en Nobelprijs-winnaar, Paul Crutzen, introduceerde de term al in 2000, maar de geologen van nu discussiëren er nog steeds over: bevinden we ons in het zogeheten 'antropoceen', het tijdperk van de mens? Zo ja, wat betekent het als we het huidige geologisch tijdvak naar onze eigen soort zouden vernoemen? En wat gebeurt er als we juist vanuit een niet-menselijk perspectief op het huidige geologisch tijdvak reflecteren? Tijdens deze Meet Up zetten we de wereld van Paul Crutzen (en de jouwe) even op zijn kop, en reflecteren we op de wereld als mens, dier, plant én object.

Wat voor een gevolgen heeft het om een geologisch tijdvak naar één (nog redelijk jong) soort te vernoemen? En wat gebeurt er als we niet langer vanuit ons eigen perspectief, maar vanuit het perspectief van planten, dieren, de aarde of zelfs dingen naar de wereld kijken: leven we dan nog steeds in het antropoceen?

  • Filmmaker Alexander Oey licht de keuze voor het onderwerp van de documentaire toe.
  • Microbioloog Rosanne Hertzberger ziet het antropoceen als hét toppunt van menselijk succes. Lang leve het antropoceen!
  • Volgens politiek econoom Jasper Blom biedt het antropoceen ons de politieke kansen om onze negatieve impact op de aarde op nieuwe manieren aan te kaarten én aan te pakken.
  • Hoogleraar geologie Salomon Kroonenberg beargumenteert dat de impact van de mens vanuit het perspectief van de aarde te verwaarlozen valt: hoe belangrijk is de mens als we naar een periode van 10.000den jaren kijken?
  • Filosoof Norbert Peeters (Botanische revolutie) vraagt zich af hoe we van het antropoceen kunnen spreken zonder de rol van planten daarbij in ogenschouw te nemen? Zouden we het niet eerder moeten hebben over het ‘herboceen’?
  • Kunstenares Lotte van den Berg (Building Conversation, Parlement van de Dingen), zoekt tenslotte de gulden middenweg op, door te experimenteren met gesprekken tussen de verschillende partijen: hoe gaan een mens, dier, object en de aarde met elkaar in gesprek?

 

woensdag 1 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 128 mensen waren aanwezig