Creatieve Industrie
De Stad

Het tienerbrein

Over de adolescent tussen biologie en omgeving. Lezing door neuropsycholoog Jelle Jolles.
vrijdag 25 nov 2016, 20.00
vr 25 nov 2016, 20.00
Grote zaal

Je zoon van vijftien is slim en verstandig. Waarom doet hij dan soms van die domme dingen? En waarom vindt hij Pokémon GO belangrijker dan planning en huiswerk? Hij neemt soms zulke onverantwoorde risico’s. Deze avond staat geheel in het teken van Het tienerbrein – Over de adolescent tussen biologie en omgeving.

Cover Het tienerbreinNeuropsycholoog en auteur Jelle Jolles ziet de adolescentie als een periode waarin zowel de biologie als de omgeving bepalend zijn voor ontplooiing. Een tiener kan zich plots heel snel ontwikkelen en een eerdere achterstand omzetten in een voorsprong. De tiener is namelijk ‘werk in uitvoering’. Dat hangt samen met de hersenrijping: die gaat door tot vér na het twintigste levensjaar. De steun, sturing en inspiratie die een tiener krijgt vanuit zijn omgeving zijn essentieel voor die rijping.

In deze lezing geeft Jolles neuropsychologische inzichten om de tiener beter te begrijpen. Want volgens de auteur zit de tienertijd vol met kansen en mogelijkheden. Zowel het cognitief functioneren van de tiener, als de hersenfuncties, lichamelijke ontwikkeling, emoties en sociaal gedrag komen aan bod.

Een inspirerende lezing voor ouders, leerkrachten, (jongeren)coaches en opvoedprofessionals. Tieners zijn ook welkom om het debat aan te gaan. Aansluitend is er ruimte om het boek te kopen en te laten signeren.

Over Jelle Jolles

Klinisch neuropsycholoog, hersenwetenschapper Jelle Jolles is specialist op het gebied van het cognitief functioneren van kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. Jolles is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en leidt het Centrum Brein & Leren.

Het boek Het tienerbrein (€ 24,95) is verkrijgbaar vanaf 25 november 2016. www.aup.nl

vrijdag 25 nov 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 309 mensen waren aanwezig