Zorg in de Stad 24

Het Pillenprobleem

Boekpresentatie Dick Bijl. Wat kunnen we doen tegen onnodig medicijngebruik?
maandag 3 sep 2018, 20.00
ma 3 sep 2018, 20.00
Studio
Reageer

We kennen het allemaal wel, even een ibuprofennetje om die lastige hoofdpijn tegen te gaan. Toch is ons medicijngedrag vaak risicovoller dan de meeste mensen denken. Meestal zijn medicijnen namelijk helemaal niet goed onderzocht of slechts bij een heel kleine patiëntengroep. Arts-epidemioloog en voormalig huisarts Dick Bijl stelt in zijn boek 'Het Pillenprobleem' kritische vragen over het gebruik van een aantal medicijnen. Wat zijn eigenlijk de bewijzen voor de werkzaamheid van die middelen? En wie profiteert van dat medicijngebruik; de farmaceutische industrie of de patiënt? Een gesprek met artsen, politici en farmaceuten over het gebruik van medicijnen en de vraag hoe we onnodig medicijngebruik tegen kunnen gaan.

Sprekers

  • Dick Bijl is oud-huisarts en epidemioloog, werkte meer dan twintig jaar als redacteur en hoofdredacteur bij het Geneesmiddelenbulletin en is nu president van de International Society of Drug Bulletins (ISDB).
  • Prof. Dr. Ivan Wolffers werkte tot 1977 als huisarts in Utrecht en is sinds 1989 bijzonder hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Naast zijn wetenschappelijk werk en het standaardwerk Medicijnen, verschenen er van zijn hand jeugdboeken, verhalen en een aantal romans. Zijn eigen ervaringen als kankerpatiënt publiceerde hij achtereenvolgens in Walvis spelen (2004) en Heimwee naar de lust (2006).Het oeuvre van Wolffers is in 2005 bekroond met de Van Walree Prijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.
  • Luc de Vries is sinds 1998 apotheekhoudend huisarts in Diepenheim. De Vries studeerde geneeskunde in Utrecht, en heeft zijn huisartsopleiding in Leiden gevolgd. Hij heeft vele trainingen en cursussen geschreven voor overheid en industrie. Sinds 10 jaar uit hij zijn bezorgdheid binnen zijn beroepsgroep over de beïnvloeding van artsen en patiënten door de farmaceutische industrie.
  • Floor Scheepers is hoogleraar Innovatie in de GGZ en hoofd van de medische, onderwijs- en onderzoeksafdeling psychiatrie in het UMC Utrecht. Scheepers richt zich op het mogelijk maken van innovatie met als doel de psychiatrische zorg te verbeteren.
  • Joost Zaat is huisarts in Purmerend en columnist van de Volkskrant. Zaat was voormalig adjunct-hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
  • Carlijn Olde Reuver of Briel (27) uit Diepenheim, is lid van het Jongerencollectief License to Heal. License to Heal is een samenwerking van negen Politieke Jongerenorganisaties, gesteund door de academische ziekenhuizen, de gezondheidsfondsen en een groot aantal experts en strijden voor de betaalbare en toegankelijke medicijnen.
maandag 3 sep 2018, 20.00
Studio
Deze 106 mensen waren aanwezig