Creatieve Industrie

Het Participatory Museum – deel 3

Een participatiemuseum: hoe doe je dat? Hoe werk je samen met communities van een project of museum?
dinsdag 10 okt 2017, 20.00
di 10 okt 2017, 20.00
Studio

In het derde deel van de bijeenkomst van Museum om de Hoek over het Participatory Museum staat de vraag: 'Een participatiemuseum, hoe doe je dat?' centraal. Hoe werk je samen met communities van een project of museum? Hoe faciliteer je een community binnen je instelling of initiatief? Het gaat vaak om een netwerk, gebaseerd op persoonlijke contacten met de initiatiefnemers of medewerkers. Hoe zorg je voor een duurzame relatie tussen jouw organisatie / initiatief en de community en hoe borg je dat in je organisatie? Vertegenwoordigers van twee instellingen vertellen hoe zij dit doen en welke methodieken zij daarvoor gebruiken.

Musea in Gebaren

Hoe werk je als culturele instelling samen met een gemeenschap, waar je zelf geen onderdeel van bent? Een gemeenschap met een andere moedertaal en een eigen cultuur. Hoe is het om deel uit te maken van een gemeenschap voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is? En vooral: hoe kun je daar samen verandering in brengen, hoe kun je elkaar vinden en versterken?

Maren Siebert (Hoofd Educatie Foam Fotografiemuseum Amsterdam) en Roos Wattel (oprichter Wat Telt!) proberen een antwoord te formuleren op deze vragen. Het samenwerkingsproject Musea in Gebaren dient hierbij als voorbeeld. Musea in Gebaren maakt kunst en cultuur toegankelijk voor doven en slechthorenden en is een initiatief van Foam en Wat Telt!

Verhalenhuis Belvédère

Het Verhalenhuis is een verzamelplek voor bijzondere (levens)verhalen en een ontmoetingsplaats voor mensen uit de samenleving.

De wereld heeft zo veel meer te vertellen dan wij denken.

Linda Malherbe, mede-oprichtster en bedenker van Verhalenhuis Belvédère is te gast om meer over het proces en het bereiken van de diversiteit aan mensen van deze bijzonder plek te vertellen.

Dr. Riemer Knoop (Lector Cultureel erfgoed Reinwardt Academie) refelcteert op het onderwerp aan de hand van onderzoeksproject Straatwaarden. Bert Hana vertoont de volgende afdeling van zijn zesdelige serie ‘How to make your own Museum’.

 

dinsdag 10 okt 2017, 20.00
Studio
Deze 66 mensen waren aanwezig