Creatieve Industrie

Het Participatory Museum – deel 2

Wat is een participatiemuseum en wanneer is een museum participatief?
maandag 22 mei 2017, 19.30
ma 22 mei 2017, 19.30
Studio

In deel twee van het drieluik over Het Participatory Museum staat de vraag "Hoe creëer je als museum sociale betekenis?" centraal. Waarom worden musea participatief, welke vraag ligt daarachter? Welke sociale impact beogen ze en wie zijn de deelnemers? Wanneer raakt een museum het sociale veld en hoe gaan ze daar dan mee om? Over dit en meer gaan we in gesprek met ondere andere Mike de Kreek.

  • Mike de Kreek is onderzoeker bij het lectoraat Culturele en Sociale Dynamiek en deed een promotieonderzoek bij de Erasmus Universiteit Rotterdam over de sociale betekenis en effecten van de websites Geheugen van West en het Geheugen van Oost. De werktitel van zijn promotie is ‘Buurtverhalen en burgerschap in het digitale tijdperk‘. Mike; “Soms moet je nu eenmaal naar een andere plek om je eigen omgeving beter te leren begrijpen”.
  • Mirjam Sneeuwloper, curator en programmamaker bij het Amsterdam Museum komt vertellen over de tentoonstelling ‘Transmission’, die zij maakte in co-creatie met de Amsterdamse transgender gemeenschappen. Mirjam “we willen de diversiteit van de stad laten zien en Amsterdammers met elkaar verbinden”. Dit doel bereiken we door middel van samenwerking met verschillende community’s die bezig zijn met erkenning en de juiste representatie.
  • Natuurlijk betrekt Bert Hana het publiek weer in zijn onderzoek, dit keer in deel 5 van ‘how to make your own museum’. 

In de serie – Het Participatory Museum

Tijdens het vorige drieluik onderzochten we met experts uit het veld wat een buurtmuseum of een museaal initiatief is en hoe ze beter kunnen samenwerken. Het resultaat van die bijeenkomsten is een nieuw collectief van samenwerkende museale initiatieven in Amsterdam. Dit jaar gaan we verder met elkaar in gesprek met een drieluik over het ‘Participatory museum’. Wat is een participatiemuseum? Wat gebeurt daar en wie is de participant/deelnemer? Museale initiatieven en buurtmusea lijken feilloos participanten en deelnemers te betrekken bij het maken van hun programma’s. Je zou dus zeggen dat ze al participatief zijn, en daarmee als voorbeeld kunnen fungeren voor reguliere musea. Maar is dat wel zo? In drie bijeenkomsten onderzoeken we deze interessante thema’s samen met bezoekers en sprekers, met als doel om museale initiatieven te inspireren en nog beter op de kaart te zetten.

maandag 22 mei 2017, 19.30
Studio
Deze 46 mensen waren aanwezig