Creatieve Industrie

Het Participatory Museum – deel 1

Wat is de kunst van publieksparticipatie bij buurtmusea?
woensdag 22 feb 2017, 20.00
wo 22 feb 2017, 20.00
Studio
Reageer

Buurtmusea lijken feilloos 'participanten' en 'deelnemers' te betrekken bij het maken van hun programma's. Je zou dus zeggen dat ze al een Participatory Museum zijn en een voorbeeld voor reguliere musea. Maar is dat wel zo? Met vertegenwoordigers van buurtmusea, cultuuronderzoeker Laurens Kleijntjes en AHK docente Marjelle van Hoorn gaan we hierover in gesprek.

“Door publieksparticipatie komt het museum midden in de gemeenschap te staan en beweegt moeiteloos mee met de alsmaar veranderende samenleving”, dat schreef cultuuronderzoeker Laurens Kleijntjens in zijn onderzoek “De Kunst van publieksparticipatie”. Hij onderzocht de faal- en succesfactoren van publieksparticipatie in de Nederlandse museumsector door middel van case studies in acht Nederlandse musea.

Marjelle van Hoorn is docente van de Reinwardt Academie en zak onder meer uitleggen wat een Participatory Museum is. Die term is bedacht door Amerikaanse ‘museumactiviste’ Nina Simon. Buurtmusea lijken feilloos ‘participanten’ en ‘deelnemers’ te betrekken bij het maken van hun programma’s. Je zou dus zeggen dat ze al een Participatory Museum zijn en een voorbeeld voor reguliere musea. Maar is dat wel zo? Tegelijkertijd zitten reguliere musea steeds vaker met vraagstukken over publieksparticipatie en eigenaarschap. Van Hoorn zegt daar o.a. over: “Participatie betekent autoriteit willen delen.”

Natuurlijk betrekt Bert Hana het publiek weer in zijn onderzoek, dit keer in deel 4 van ‘how to make your own museum’. En daarnaast leggen vertegenwoordigers van buurtmusea uit hoe ze nieuwe mensen bij een museum betrekken.

In de serie – Het Participatory Museum

Tijdens het vorige drieluik onderzochten we met experts uit het veld wat een buurtmuseum of een museaal initiatief is en hoe ze beter kunnen samenwerken. Het resultaat van die bijeenkomsten is een nieuw collectief van samenwerkende museale initiatieven in Amsterdam. Dit jaar gaan we verder met elkaar in gesprek met een drieluik over het ‘Participatory museum’. Wat is een participatiemuseum? Wat gebeurt daar en wie is de participant/deelnemer? Museale initiatieven en buurtmusea lijken feilloos participanten en deelnemers te betrekken bij het maken van hun programma’s. Je zou dus zeggen dat ze al participatief zijn, en daarmee als voorbeeld kunnen fungeren voor reguliere musea. Maar is dat wel zo? In drie bijeenkomsten onderzoeken we deze interessante thema’s samen met bezoekers en sprekers, met als doel om museale initiatieven te inspireren en nog beter op de kaart te zetten.

woensdag 22 feb 2017, 20.00
Studio
Deze 99 mensen waren aanwezig