Creatieve Industrie

Het Participatory Museum

Wat is de kunst van publieksparticipatie bij buurtmusea?
Gratis toegang
woensdag 22 feb, 20.00
wo 22 feb, 20.00
Studio
Reageer

Buurtmusea lijken feilloos 'participanten' en 'deelnemers' te betrekken bij het maken van hun programma's. Je zou dus zeggen dat ze al een Participatory Museum zijn en een voorbeeld voor reguliere musea. Maar is dat wel zo? Met vertegenwoordigers van buurtmusea, cultuuronderzoeker Laurens Kleijntjes en AHK docente Marjelle van Hoorn gaan we hierover in gesprek.

“Door publieksparticipatie komt het museum midden in de gemeenschap te staan en beweegt moeiteloos mee met de alsmaar veranderende samenleving”, dat schreef cultuuronderzoeker Laurens Kleijntjens in zijn onderzoek “De Kunst van publieksparticipatie”. Hij onderzocht de faal- en succesfactoren van publieksparticipatie in de Nederlandse museumsector door middel van case studies in acht Nederlandse musea.

Marjelle van Hoorn is docente van de Reinwardt Academie en zak onder meer uitleggen wat een Participatory Museum is. Die term is bedacht door Amerikaanse ‘museumactiviste’ Nina Simon. Buurtmusea lijken feilloos ‘participanten’ en ‘deelnemers’ te betrekken bij het maken van hun programma’s. Je zou dus zeggen dat ze al een Participatory Museum zijn en een voorbeeld voor reguliere musea. Maar is dat wel zo? Tegelijkertijd zitten reguliere musea steeds vaker met vraagstukken over publieksparticipatie en eigenaarschap. Van Hoorn zegt daar o.a. over: “Participatie betekent autoriteit willen delen.”

Natuurlijk betrekt Bert Hana het publiek weer in zijn onderzoek, dit keer in deel 4 van ‘how to make your own museum’. En daarnaast leggen vertegenwoordigers van buurtmusea uit hoe ze nieuwe mensen bij een museum betrekken.

Gratis toegang
woensdag 22 feb, 20.00
Studio
Deze 99 mensen waren aanwezig