De Stad

Het is nooit af

Hoe (her)ontwikkel je gaandeweg en in samenspraak met elkaar een gebouw of gebied?
donderdag 29 jun 2017, 19.30
do 29 jun 2017, 19.30
Studio

Documentairemakers Arjen Hoeve en Matthijs de Raad van GGTV filmden twee jaar lang de ontwikkeling van De Nieuwe Stad in Amersfoort. Zij volgden de initiatiefnemers, de pioniers, de ontwikkelende partners en de gemeente in het herontwikkelen van een bijzonder stukje stad. Hoe ontwikkel je gezamenlijk een gebouw of gebied? Want het is nooit af. Door verschillende gebieden met elkaar te vergelijken en aan de hand van 4 fragmenten met elk een verschillend thema gaan we met ontwikkelaars, bouwers, bewoners en andere experts de do’s en the dont’s van deze manier van ontwikkelen ontrafelen.

 

Het programma van deze avond is opgedeeld aan de hand van de documentaire ‘Het is nooit af’. Deze documentaire beschrijft de organische ontwikkeling die begint bij de herontwikkeling van de Prodent fabriek in Amersfoort maar eindigt bij de gehele gebiedsontwikkeling van ‘De nieuwe stad’. In de documentaire komen 4 thema’s naar voren die belangrijk zijn gebleken in de ontwikkeling van ‘De nieuwe stad’. De thema’s worden deze avond kort geïntroduceerd met een fragment uit de documentaire en vervolgens besproken door verschillende panels van beleidsmakers, architecten, creatieveling en wetenschappers.

Thema 1: Samen ontwikkelen

Ontwikkelen doe je samen; dat is geen nieuws. In organische gebiedsontwikkeling gaat deze samenwerking nog een stapje verder. Hoe werk je effectief samen? Hoe kom je samen tot besluiten? Wie moet er allemaal betrokken worden? Deze vragen worden besproken in het panel over Samen ontwikkelen met onder andere Andries Geerse van WeLoveTheCity. WeLoveTheCity staat voor participatieve planning en ontwerp. Dat begint bij het delen van data, kennis en ideeën. Kennis die Andries bijvoorbeeld heeft opgedaan bij het project Plant Je Vlag in Nijmegen. Verder nemen Mark Sekuur en Sabrina Lindemann plaats in dit panel.

Thema 2: Mix van functies

In ‘De nieuwe stad’ is een verscheidenheid aan functies te vinden, van horeca tot retail en
onderwijs.  Maar hoe hou je het gebied voor alle functies aantrekkelijk en betaalbaar? Hoe hou je het proces eerlijk en open zodat alle functies plaats krijgen? Hoe maak je selectie tussen de functies? In dit panel zit onder andere Mark Sekuur van Prima Focus. Via Prima Focus is Mark betrokken geweest bij de ontwikkeling van Ebbinge kwartier in Groningen. Ook een organische ontwikkeling van een nieuw stuk stad binnen een bestaande stad. Daarnaast bestaat dit panel uit Jeroen de Willigen en Andries Geerse.

https://www.youtube.com/watch?v=k6lrhA1DUJI

Thema 3: Verbinden

Samen een gebied ontwikkelen met een mix van functies is alleen mogelijk als de juiste mensen met elkaar verbonden worden. Als Stadsbouwmeester van Groningen en directeur van architecten bureau De Zwarte Hond weet Jeroen Willigen hier alles vanaf. Als Stadsbouwmeester is Jeroen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de stad. Niet via een toets achteraf maar door al vanaf het begin mee te denken en de juiste mensen te verbinden. Als Urban Curator trekt Sabrina Lindemann met haar mobiele projectbureau OpTrek langs stedelijke transitiegebieden en draagt op haar eigen manier bij aan de herontwikkeling van deze gebieden. Ze gebruikt bestaande kwaliteiten en potenties in een gebied om nieuwe ontwikkelingsimpulsen op gang te brengen. Doordat ze onafhankelijk opereert kan ze de juist mensen verbinden.

Thema 4: Planning en sturing

Ook organische gebiedsontwikkeling heeft enige vorm van Planning en Sturing nodig. Echter heeft organische groei wel een zekere vorm van vrijheid nodig, dus hoe plan en stuur je dan een dergelijk project?

https://www.youtube.com/watch?v=pKv4XNm6_gE

donderdag 29 jun 2017, 19.30
Studio
Deze 41 mensen waren aanwezig