De Stad
Amsterdam Bouwt 7

Het IJburgexperiment

Over het nieuwste eiland van de IJburgarchipel, een stadsuitbreiding vol grote idealen.
maandag 2 sep 2019, 20.00
ma 2 sep 2019, 20.00
IJ Zaal

Waar bij stadsuitbreidingen regelmatig voor de veilige weg wordt gekozen, geldt dat voor Centrumeiland zeker niet. Het eiland wordt niet alleen het eerste stuk stad zonder een riool voor regenwater, alle woningen worden ook nog eens aangesloten op een centrale warmtepomp. Ook bij de totstandkoming van de woningen kiest de gemeente Amsterdam voor een nieuw pad. Het woord is niet aan de projectontwikkelaars, maar aan de burger - zeventig procent van de 1500 woningen moet via een vorm van zelfbouw tot stand komen. Hoe zorg je ervoor dat de grote idealen onderweg niet verloren gaan? Op deze avond geven ontwerpers, zelfbouwers en de gemeente een inkijk in alle plannen.

Met in dit programma onder anderen

Dries Drogendijk
Gebiedsdirecteur Amsterdam-Oost
Marjolein Smeele
Community manager Crowdbuilding
Erjen Prins
Stedenbouwkundige Centrumeiland en Team Zelfbouw
Sergio Meije
Bouwkundige, lid bouwgroep Young Creatives
Mustafa Yurttas
Zelfbouwer op Centrumeiland
Dilek Karpuz
Zelfbouwer op Centrumeiland
Baukje Dijkstra
Hydroloog, gemeente Amsterdam
Ronald Backer Dirks
Zelfbouwer op Centrumeiland
Mireille Capiau
Voorzitter CPO Wijland

Hoe ziet de avond eruit?

De avond wordt geopend door Dries Drogendijk, namens de gemeente Amsterdam betrokken bij de planvorming van Centrumeiland, en stedenbouwkundige Erjen Prins. Wat is de ontstaansgeschiedenis van het IJburgexperiment? En hoe gaat het eiland waar ongeveer 1500 woningen komen eruit zien?

Een van de bijzondere kenmerken van Centrumeiland is de afwezigheid van riolering voor regenwater. De straten, pleinen en stukken groen worden zo ingericht dat ze het regenwater zelf kunnen opvangen. Op deze avond krijgt u van hydroloog Baukje Dijkstra te horen hoe dit ingenieuze systeem, dat nog niet eerder in Amsterdam werd toegepast, werkt.

Daarna richten we de blik op een ander bijzonder aspect van IJburg: het ongekend hoge percentage zelfbouw (rond de 70 procent). We doen dit met diverse sprekers. Zo zullen Mustafa Yurttas en Dilek Karpuz aan het woord komen. Zij bouwen momenteel, op een nog verlaten zandvlakte, aan hun eigen huis, het eerste huis van Centrumeiland. Daarnaast kijken we naar ander CPO- en MO-projecten. Om wat voor projecten gaat het? En hoe zorgt de gemeente ervoor dat Centrumeiland ook echt een zelfbouweiland wordt en geen plek waar ontwikkelaars via een omweg alsnog huizen op de markt brengen? En moet er in Amsterdam meer ruimte komen voor plekken met zo’n hoog percentage zelfbouw?

maandag 2 sep 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 112 mensen waren aanwezig