Creatieve Industrie

Het Grote Design Prijzenfestival

PIN, Dutch Design Awards, Future Food Design Award - waarom al die prijzen? En hoe win je er één?
dinsdag 28 nov 2017, 20.00
di 28 nov 2017, 20.00
Grote zaal

Een avond met uitsluitend winnaars! Want dit najaar was het weer een prijzenfestival voor designers. Zo zet de Woonbeurs zoals elk jaar een meubelontwerper in het zonnetje met de PIN en vraagt de Erkenning Goed Industrieel Ontwerp aandacht voor de best ontworpen massaproducten. De meest innovatieve voedselconcepten worden beloond met de nieuwe Agri Food Award en ook de HEMA heeft een eigen ontwerpwedstrijd. Er zijn aanmoedigingsprijzen voor studenten en eervolle oeuvreprijzen – met als hoogtepunt natuurlijk de Dutch Design Awards, toch wel de belangrijkste designprijzen van Nederland. De gezamenlijke winnaars van deze prijzen geven een goede indicatie van de kwaliteit van het Nederlands ontwerp in de volle breedte – van mode tot interactive design of productontwerp. Maar zijn er inmiddels niet veel te veel prijzen? Waaraan moet een goede prijs voldoen? En niet onbelangrijk, hoe wordt er nou eigenlijk bepaald wie wint? Maar vooral ook, wat heb je er nou eigenlijk aan als ontwerper? Deze en andere vragen worden beantwoord door zowel de winnaars als de organisatoren van de belangrijkste designprijzen.

Tijdens dit programma bespreken we met Gerbrand Bas zijn Erkenning Goed Industrieel ontwerp (GIO). Deze bijzondere kwaliteitstempel onderteunt het belang van integrale productontwikkeling en stimuleert de toepassing van industrieel ontwerpen. Verder gaan we in gesprek met de organisator van de Frame Awards, Robert Thiemann en één van de organisatoren van de Future Food Design Award. En we zetten de volgende finalisten en winnaars op het podium:

De grote winnaar van de Dutch Design Awards 2017

DeFlat Kleiburg is tijdens de Dutch Design Week beloond met de Future Award en is daarmee de grote winnaar van dit jaar. Kamiel Klaasse en Pieter Bannenberg, de eigenaren van NL Architects, zijn te gast. In plaats van de sloophamer te gebruiken renoveerde zij dit bijzondere gebouw waarbij er veel nadruk wordt gelegd op het betrekken van de community. Dit werd beloond door de jury:

DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft.

DeFlat Kleiburg © NL Architects en XVW architectuur

De Eigen Huis & Interieur-pin winnaar

In navolging van Marcel Wanders, Hella Jongerius en Studio Job is textielontwerper Mae Engelgeer de winnaar van de Eigen Huis & Interieur-pin prijs. Deze bijzondere prijs wordt uitgereikt aan Nederlandse ontwerpers, fabrikanten of organisaties die een exceptionele bijdrage hebben geleverd aan het Dutch Design.

© Studio Mae Engelgeer

De finalist van de Agri Food Award

Marie Caye is finaliste van de Agri Food Award met haar bijzondere robot SAM (Symbiotic Anonymous Machine). SAM is een robot die frisdrank maakt, maar ook alle functies daaromheen uitvoert, zoals management, prijsvoering en service.

© Marie Caye

De winnaar van de ‘Goldenes Letter’ (het mooiste boek ter wereld)

Titus Knegtel is finalist Best Verzorgde boeken en winnaar ‘Goldenes Letter’, ook wel de prijs voor het mooiste boek ter wereld genoemd. De prijs richt zich op een combinatie van inhoud en vormgeving. Zijn afstuurdeerproject ‘Other Evidence: Blindfold’ behandeld 168 slachtoffers van de genocide in Srebrenica.

Blindfold (2015), Titus Knegtel

De Future Food Design Awards winnaar

Met zijn project Totomoxtle won Fernando Laposse de Future Food Design Awards. Met Totomoxtle ging hij de samenwerking aan met Mexicaanse boeren waarbij hij een nieuw verdienmodel ontwikkelde voor lokale maissoorten waardoor er minder rest afval ontstaat en de boeren en zelf ook op vooruit gaan.

dinsdag 28 nov 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 76 mensen waren aanwezig