Global Trends

Het gretige brein

Op zoek naar de toekomst van onze hersenen
woensdag 9 apr 2014, 20.00
wo 9 apr 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

Kunnen we uiteindelijk onze hersenen uitlezen? Kunnen we breinen direct met elkaar verbinden? Op zoek naar de toekomst van onze hersenen.

In sciencefiction films worden breinen van wetenschappers gedownload in computers, criminele breinen in borrelde stolpen worden verbonden met het internet. Interessant, maar hoe staat het met de werkelijkheid?

Regisseur Rob van Hattum vroeg zich af welke informatie wij uit onze hersenen kunnen halen en stuitte daarbij op een bijzonder wetenschappelijk experiment. Vorig jaar werden twee rattenbreinen direct met elkaar verbonden via internet, de ene rat zat in de Verenigde Staten, de andere in Brazilië. Ze konden elkaars brein direct beïnvloeden. Miguel Nicolelis is de Braziliaanse neurowetenschapper die dit experiment uitvoerde. In zijn boek ‘Beyond Bounderies’ beschrijft hij uitvoerig zijn bijzondere experimenten en voorspelt hij dat het mogelijk moet zijn om een soort breinnet te creëren.

Voor Tegenlicht reisde Rob af naar Sao Paulo en maakte een tocht langs Nederlandse neurowetenschappers. Hij liet zijn hersenen in een 3D-app stoppen en leerde typen en blikjeswerpen met pure gedachtenkracht. Kunnen we uiteindelijk onze hersenen uitlezen? Kunnen we breinen direct met elkaar verbinden? Wat is de toekomst van ons brein?

Met Rob van Hattum en Rainer Goebel (professor in de neurocognitie, Universiteit Maastricht) praten we deze Meet Up verder over de documentaire. Onder de andere gasten is Marc Streefland van Brain Trainers. Zijn bedrijf bedenkt en verkoopt tools, zoals de Emotiv, om het brein te trainen en slimmer te maken. Martijn Arts vertelt over Hack the Brain, de hackathon die eind mei plaatsvindt. Wat kan met de mogelijke resultaten worden gedaan? Peter Desain (Donders Instituut) is jurylid en geeft inzicht in mogelijke toepassingen. En Leon de Bruin (senior researcher, Vrije Universiteit) praat mee vanuit een neurofilosofisch perspectief: wat is de mogelijke impact van innovaties als Nicolelis’ breinnet?