De Stad

Het gezonde ziekenhuis

Wat zijn de principes van de circulaire economie en hoe verhouden deze zich tot de zorg?
woensdag 27 mei 2015, 20.00
wo 27 mei 2015, 20.00
Studio

Het ziekenhuis is als een kleine stad. Met een eigen ritme, regels en metabolisme. Elk moment van de dag vindt er een uitwisseling plaats tussen het ziekenhuis en haar omgeving. Medicijnen, energie, water en voedsel gaan er in, afval gaat eruit. Heel veel afval. Deze avond gaan we in op de vraag hoe we ziekenhuizen circulair kunnen maken.

Het AMC ziekenhuis in Amsterdam produceert per jaar meer dan 2.500.000 kg afval per jaar. Dat is gelijk aan de hoeveelheid afval van 5.000 gezinnen. Naast de energie die geproduceerd wordt door de eigen energie centrale, wordt er 10 miljoen kWh aan energie per jaar ingekocht. Evenveel als 10.000 huishoudens. Het potentieel om ziekenhuizen te verduurzamen is daarmee enorm.

Ook is er technisch veel mogelijk. In de praktijk echter blijkt het ingewikkeld om een duurzame transitie van de zorg vorm te geven. Een mini-stad met veel personeel en patiënten als bewoners en met zijn eigen ketens, eisen en gewoontes is moeilijk te hervormen. Al helemaal als deze onder druk staat van bezuinigingen en re-organisaties.

Hoe maken we een ziekenhuis circulair? In dit programma kijken we naar inspirerende initiatieven. Wat doen zij goed? En waar loopt het spaak?

woensdag 27 mei 2015, 20.00
Studio
Deze 85 mensen waren aanwezig