Global Trends

Het einde van de manager

Hoe ziet de organisatie van de de 21e eeuw eruit?
woensdag 18 feb 2015, 20.00
wo 18 feb 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

De rol van de manager ligt onder vuur. Drie organisaties laten zien hoe zij werknemers de macht geven en zelfsturing de ruimte bieden.

Veel (grote) bedrijven hebben moeite om te innoveren, mede door de ‘verzuiling’ van afdelingen, immense overhead en talloze managementlagen. Dat kan anders en veel bedrijven beseffen dat ook: minder managers, vrijere medewerkers, gelukkiger klanten. Maar hoe doe je dat? Een voorbeeld nemen aan topondernemer Ricardo Semler? Methoden overnemen uit de sportwereld? VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar die nieuwe structuren – naar het bedrijf van de toekomst.

Tijdens de Meet Up praten we o.a. door met regisseur Chris Vijn. Sjoerd van der Velden (BvdV) vertelt waarom de organisatiestructuur van het advocatenkantoor dat hij met Harm Bruggink opzette geïnspireerd is door Semlers methodiek en hoe dat in de praktijk werkt. En we praten met Paul Bessems (Weconomics) die een promotieonderzoek doet naar organisatievormen van de 21e eeuw.

In de documentaire zien we zelfsturende teams van de politie. Zijn op termijn alle teams zelfsturend? Hoe bereik je dat en waar loop je tegenaan? Hierover gaan we in gesprek met Rob van der Linden (Teamchef afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel; Eenheid Amsterdam), Sara Cremers (Sectorhoofd Dienst Regionale en Operationele Samenwerking; Eenheid Noord Holland) en Annerieke Coenraads (Politieprofessie en Allianties; Eenheid Amsterdam). En Ben Kuiken schreef het boek De laatste manager en is initiatiefnemer van het platform (Nieuworganiseren.nu).