Global Trends

Einde van bezit

We willen steeds minder bezitten, we willen enkel gebruiken en ervan genieten. Wat betekent dat voor het maakproces, innovatie en economische groei?
woensdag 11 nov 2015, 20.00
wo 11 nov 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

Onder het motto “Don’t Own, Enjoy” gaat Tegenlicht op zoek naar het einde van het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen. En waar we met een razende vaart het einde van de aanwezige grondstoffen in zicht zien komen en onze afvalbergen zien groeien. We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. We willen steeds minder bezitten, we willen gebruiken en we willen ervan genieten. Wat betekent dat voor de manier waarop producten gemaakt worden, voor de status die we aan bezit ontlenen, voor innovatie en voor economische groei?

Tijdens de Meet Up zal er verder ingegaan worden op de overgang van bezit naar service. Wat is er nodig voor deze omschakeling, wat zijn de factoren waar we tegen aan lopen en op welke manieren vindt deze omschakeling al plaats in Nederland? Zo wordt de dag na de Meet Up het eerste remontabele kantoor, met een materialenpaspoort, van Alliander geopend. Bart Blokland vertelt hoe zij tot deze keus kwamen en wat dit praktisch kan gaan betekenen. 

Ook wordt er dieper ingegaan op de rechten van materialen, heeft alles wat leven op aarde mogelijk maakt recht? En als materialen dan rechten krijgen, wie spreekt er dan voor hen? Hoogleraar natuurherstel Matthijs Schouten zal hier meer over vertellen. Tegelijkertijd wordt er dieper ingegaan op de vraag hoe we ervoor zorgen dat het welvaartsideaal minder materialistisch georiënteerd is. Met Damaris Matthijsen kijken we naar hoe eigendom is georganiseerd. En gaan we in op de vraag hoe waarde eigenlijk wordt gecreëerd. Tot slot zal Thomas Rau het programma afsluiten. Staan we werkelijk aan het begin van een zijnsrevolutie? Waar staan we nu in het proces, en wat zijn de volgende stappen?

Ook zullen tijdens de Meet Up verschillende Amsterdamse initiatiefnemers aan het woord komen over hoe zij inspelen op de verandering van bezit en wat je zelf  kan doen.

woensdag 11 nov 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 350 mensen waren aanwezig