De Stad

Het Eetparadijs

Hoe bepaalt onze omgeving wat we eten?
dinsdag 28 mrt 2017, 20.00
di 28 mrt 2017, 20.00
Grote zaal

Waarom maken we onbewust massaal zo vaak de ongezonde keuze? Aan welke prikkels worden we continue blootgesteld? Met een steeds groter wordende obesitasepidemie is het tijd om de voedselomgeving in de stad eens flink onder de loep te nemen. Wat is deze ‘voedselomgeving’ en wat is de invloed daarvan op onze eetkeuzes? Food Cabinet, een campagnebureau dat zich inzet voor een duurzaam en gezond voedselsysteem, zocht het de afgelopen maanden uit. In de deze editie van de Hongerige Stad maken we een reis door het Amsterdamse eetparadijs en bespreken we de uitkomsten van het onderzoek met wetenschappers, journalisten en politici.

  • Revka Bijl liep door de Jan Evertsenstraat in om boodschappen te doen. Lukte het haar om de verleidingen op straat te negeren? In een poëtisch uitstapje doet ze verslag.
  • Waar en wanneer worden wij blootgesteld aan voedselprikkels? Zijn wij in staat om voor de gezonde keuze te gaan? Voedselprofessor Jaap Seidell presenteert de facts & figures over onze obesogene voedselomgeving.
  • In de buurt van middelbare scholen in Amsterdam-Oost en Zuidoost brachten we het voedselaanbod en -marketing in kaart. Welke conclusies kunnen we trekken? Coosje Dijkstra (VU) licht de resultaten toe.
  • Wilbert van de Kamp verbleef 24 uur op Amsterdam Centraal Station. Welke mensen kwam hij tegen en waar is de goedkoopste combi-deal te vinden? Wilbert praat je bij en verloot zijn toiletkortingsbonnen, die je bij eetspots op CS kan inzetten. 
  • De gemeente Amsterdam bekommert zich al langere tijd om gezonde Amsterdammers met hun Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Wethouder Eric van der Burg vertelt over de geleerde lessen in 5 jaar AAGG.
  • Het Parool publiceert 5 weken lang over de Amsterdamse voedselomgeving, waar kwam Parool-journaliste Hiske Versprille achter?

Over ‘het Eetparadijs’

Het Eetparadijs is een initiatief van Food Cabinet, een campagnebureau dat zich inzet voor een duurzaam en gezond voedselsysteem. Deze avond is het resultaat van een aantal maanden onderzoek naar de voedselomgeving van Amsterdam. Een online publicatie van het onderzoek met onder andere foto’s, interviews, data en vlogs wordt samen met een reeks artikelen van Het Parool vanaf eind februari gepubliceerd.

dinsdag 28 mrt 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 329 mensen waren aanwezig