Creatieve Industrie

Het beste van de Dutch Design Week

Met o.m. We Are Human Rights, Studio Os & Oos en Embassy of Health.
vrijdag 16 nov 2018, 20.00
vr 16 nov 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Met meer dan 2.500 ontwerpers die hun nieuwste projecten tonen op meer dan 100 locaties is de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven uitgegroeid tot een evenement waarvoor je bijna ook een week nodig hebt om alles te zien. Daarom worden de vijf beste presentaties hier nog eens overzichtelijk op een rij gezet. Aan de hand van deze selectie worden de belangrijkste trends in Dutch design verkend. Hoe gaan ontwerpers om met de klimaatcrisis? Wat kan design bijdragen aan betere mensenrechten? En hoe ziet de zorg van morgen eruit?

Initiatiefnemer Berhard Lenger vertelt over We Are Human Rights, een project waarbij zeven Nederlandse ontwerpers zijn gekoppeld aan evenzoveel onderdrukte activisten uit landen als Rusland, Columbia en Soedan. Aan de hand van de persoonlijke verhalen van deze onversneden politieke vluchtelingen is een interactieve expositie ontworpen die niet alleen bewustzijn over mensenrechten vergroot maar ook concrete en praktische oplossingen wil aandragen voor de schendingen ervan. Woorden én daden, zeg maar.

In amper vijf jaar hebben Oskar Peet en Sophie Mensen als Studio Os & Oos een uniek en herkenbaar handschrift ontwikkeld. Een cirkel, een rechthoek of een ovaal – uitgevoerd in slechts één materiaal en vaak ook nog eens in één kleur. Meer komt er vaak niet bij hun meubels kijken. Geen knipoogje of dubbele bodems bij Os & Oos maar heldere eenvoud uitgevoerd in de hoogste graad van vakmanschap. Het duo breekt definitief met het stigma van Dutch design als uitbundig en lollig. Wordt dit radicale minimalisme de nieuwe trend in de Nederlandse meubelontwerp?

De groepspresentatie Embassy of Health zoomde in op de veranderende zorg onder de invloed van technologie en robotisering, voeding en preventie,  data en privacy. Een van de meest opvallende projecten was de Artificial Womb van het Next Nature Network. In deze kunstmatige baarmoeder ligt een foetus in een steriel reservoir gevuld met een vloeistof die lijkt op vruchtwater en kan hierin halverwege afgebroken zwangerschap overleven. Ontwerper Lisa Mandemaker vertelt over deze kunstbaarmoeder, die er nu nu nog uitziet als een tros hangende bollen, met slangen en infuusdraden verbonden aan meetapparatuur. Kan dit speculatieve designproject uitgroeien tot de kraamkamer van de toekomst?

Een opvallende discipline waarmee ontwerpers flirtten op de Dutch Design Week was de journalistiek. De expositie Alibaba: from here to your home in het Van Abbe Museum legde met uiteenlopende designprojecten de gigantische impact van het Chinese onlineplatform Alibaba bloot. Alibaba is een mix is van Amazon, Facebook, Marktplaats en tja, wat eigenlijk niet. Van bankzaken tot een hot date wordt hier geregeld door Chinezen en ook steeds meer andere wereldburgers. Hoe ver de culturele invloed van Alibaba reikt, blijkt ook uit Singles Day, ooit een obscure feestdag maar door Aliba succesvol gepromoveerd tot de dag met het hoogste aantal online-transacties. Met een indringende video-installaties heeft ontwerper Alice Wong nauwkeurig vastgelegd hoe deze campagne is verlopen. Tegelijkertijd was van Alice Wong op de expositie The New Newsroom in kunstcentrum MU ook haar film Reconstructing Reality te zien, waarin ze de dood van haar vader probeert te ontrafelen.

De afgetekende winnaar van de Dutch Design Awards was dit jaar de Zaligebrug van NEXT Architects. “Een brug die onderwater kan lopen. Dat kan alleen in Nederland.” Dat is kernachtige motivatie van de internationale jury. Deze 200 meter lange brug over de Waal bij Nijmegen ligt over of eigenlijk in de uiterwaarden, die bij hoogwater fungeren als een waterreservoir. Na een klassieke boog mondt de burg uit in een wandel- en fietspad door de natuur dat bij verhoogde waterstand onderloopt. Wandelaars kunnen dan lopen over hoge betonnen markeringspalen van het pad die boven het water steken. Bijzonder aan de Zaligebrug is dat hij samenwerkt met het water en klimaatverandering zichtbaar maakt. Tegelijkertijd geeft de brug ook een antwoord op de dreigende zeespiegelstijging. Projectarchitect Michel Schreinemachers van NEXT Architects vertelt over de totstandkoming van dit unieke project. 

De presentatie Shape Shifters van het modecollectief New Order Of Fashion bevat twintig creaties van internationale modeontwerpers, van Finland tot Taiwan en van New York tot Kaapstad. Nederland is vertegenwoordigd met vier knallende afstudeerwerken van de Artez Academy Arnhem, de HKU (Utrecht) en de Rietveld Academie in Amsterdam. De wervelende couture is geïnspireerd op de fluïde identiteiten anno 2018 met thema’s als gender bending, het maakbare lichaam, de bi-culturele achtergrond en #metoo.  Op de tweede verdieping van het leegstaande V&D-pand in de Eindhovense binnenstad was een futuristisch tentenkamp opgetrokken van glanzende kunststof bollen die aan elkaar zijn geritst. Op de buitenkant zijn surrealistische beelden van kunstenaar Bart Initiatiefnemer Harm Rensink gooide de afgelopen jaren al hoge ogen met de groepspresentatie Modebelofte. Maar onder de nieuwe naam New Order Of Fashion heeft hij met zijn team in elk geval de vrolijkste show van de hele Dutch Design Week neergezet.

vrijdag 16 nov 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 103 mensen waren aanwezig