Global Trends

Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland

Documentairemaker Alexander Oey te gast om te vertellen over zijn portret van deze beweging. En wat kan Nederland leren van de Grieken?
woensdag 4 sep 2013, 20.00
wo 4 sep 2013, 20.00
Grote zaal
Reageer

Is het noodlijdende Griekenland het begin van een nieuw Europa? Op de puinhopen van de failliete groei-economie ontstaan alternatieven waarbij de burger weer de baas wordt over vraag en aanbod. Lokaal en sociaal; de economie van de kleinste eenheid.

De eerste Tegenlicht Meet Up van dit seizoen gaat over Griekenland. Eén op de vier Grieken is baanloos, de jeugdwerkloosheid nadert de 60% en de koopkracht van de gewone burger is met gemiddeld 30% gedaald. Maar juist dát dwingt tot anders denken. Want op de puinhopen van de failliete groei-economie ontstaat een alternatief. De zogenaamde ‘aardappelbeweging’ wijst de weg naar een revolutionair nieuw model dat door lokale overheden mede gefaciliteerd wordt. Lokaal, sociaal en ongrijpbaar voor termijn- en tussenhandel. De burger wordt weer de baas over vraag en aanbod. Na de tragedie van het oude ‘euro-model’ wordt het huidige Griekenland het toneel van de economie van de kleinste eenheid. Is het noodlijdende Griekenland het begin van een nieuw Europa? Wordt de wieg van de democratie ook de wieg van een andere economie?

Documentairemaker Alexander Oey is vanavond te gast om te vertellen over zijn portret van deze beweging. En wat kan Nederland leren van de Grieken? Aan de hand van fragmenten uit de documentaire gaan we in gesprek met Wim de Ridder (futuroloog, TU Twente), Dimitris Grammatikas (stichting LIZE), Cor-Jan Tolkamp (Foodcoop) en Roelof Kruize (Waternet).