Creatieve Industrie

Het Algerijnse onafhankelijkheidselftal

Met o.a. Henk Spaan, Rory de Groot, Nico Dijkshoorn en Herman Koch.
Toegang vanaf € 7.50
vrijdag 9 sep 2016, 20.00
vr 9 sep 2016, 20.00
Grote zaal
Reageer

Henk Spaan interviewt Rory de Groot over het Algerijnse onafhankelijkheidselftal. Rory, ex-voetballer van Feyenoord en inmiddels theatermaker en schrijver, zocht deze bijzondere voetbalgeschiedenis tot de bodem uit. Een live magazine vol verhalen op en naast het voetbalveld.

Programma

Live magazine

Gasten Marcel van Roosmalen, Herman Koch, Nico Dijkshoorn en Carolina Trujillo dragen voor

Interview Rory de Groot

Door Henk Spaan en sidekick Karim Traïdia

Hoe zat het ook alweer?

Op 1 november 1954 plegen Algerijnse onafhankelijkheidsstrijders, leden van het Front de Libération Nationale (FLN), een reeks terroristische aanslagen op Franse doelwitten in Algerije en roepen de inheemse bevolking op zich aan te sluiten in hun strijd voor de ‘restauratie van de Algerijnse staat onder islamitische principes’. Het is begin van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog die uiteindelijk ruim acht jaar zal duren en de boeken in zal gaan als een van de bloedigste dekolonisaties in de westerse geschiedenis.

Midden in deze oorlog, op 14 april 1958, verdwijnen er in het geheim tien Algerijnse voetballers uit de Franse competitie. Vier van de tien spelers maken ook deel uit van de voorselectie van het Franse nationale elftal dat die zomer als een van de grote favorieten voor het WK in Zweden wordt beschouwd. Heel voetbalminnend Frankrijk is in shock. Met name de verdwijning van de technisch begaafde Algerijnse spelverdeler van AS Saint-Etienne, Rachid Mekhloufi, en de meedogenloze centrale verdediger van AS Monaco, Mustapha Zitouni, wordt gezien als een enorme aderlating voor het Franse elftal. Zonder hen zijn de kansen op Frans succes in Zweden een stuk kleiner geworden.

Op 17 april verschijnt er in Le Monde en Le Figaro een officieel persbericht vanuit het hoofdkwartier van de FLN in Tunesië: ‘De FLN heeft het genoegen bekend te maken dat een aantal Algerijnse professionele atleten onlangs Frankrijk hebben verlaten om gehoor te geven aan de roep van Algerije. Onze broeders zijn blij dat ze zich bij ons hebben aangesloten. Ze hebben ons duidelijk gemaakt dat op een moment dat Frankrijk een genadeloze oorlog vecht tegen hun volk en vaderland zij weigeren nog langer deel te nemen aan de Franse sport.’
De Algerijnse voetballers weten dat de mogelijkheid bestaat dat ze nooit meer terug zullen keren naar Frankrijk. Een aantal van hen riskeert zelfs een serieuze gevangenisstraf wegens desertie als ze worden opgepakt, omdat ze een jaar eerder nog zijn uitgekomen voor het Franse militaire elftal. Ook de achtergebleven vrouwen en kinderen zijn gedwongen om Frankrijk zo snel mogelijk te ontvluchten. Een aantal van hen vlucht naar Algerije, de rest volgt de spelers richting Tunis.

Toegang vanaf € 7.50
vrijdag 9 sep 2016, 20.00
Grote zaal