Global Trends

Hervormingsfundamentalisten: de doorbraakgeneratie

Trends, ontwikkelingen en impact van jonge moslims in Nederland, met Mounir Samuel.
vrijdag 18 jan 2019, 20.00
vr 18 jan 2019, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

In deze tweede aflevering van het hervormingsfundamentalisten-debat, gericht op de positie van de tweede en derde generatie moslims in Nederland, bouwt 'De Groene Amsterdammer' in samenwerking met Pakhuis de Zwijger verder op een kritisch debatprogramma over én met hervormingsfundamentalisten uit de gelijknamige portrettenserie van Mounir Samuel. Maak je op voor een bruisend samenkomen van kritische denkers, recalcitrante rebellen en gepassioneerde gelovigen die de islam van binnenuit proberen te hervormen, scherp reflecteren op eigen gemeenschap en de bredere samenleving en bruggen weten te slaan daar waar velen slechts kloven zien.

In deze reeks van kritische denkers uit de verschillende islamitische gemeenschappen wordt gekeken hoe de islam in Nederland van binnenuit wordt bevraagd, hoe een nieuwe generatie moslims omgaat met (zelf)kritiek en tegelijk zelfbewust hun rechtmatige plek in de samenleving opeist. De tweede aflevering gaat specifiek over de positie van jonge moslims in Nederland. Wat zijn hun uitdagingen en succesverhalen? Neemt de religiositeit nu wel of niet toe? En is dat eigenlijk wel zo zorgelijk? Hoe gaat de post-9/11 generatie om met de impact van identiteitspolitiek? En hoe gaan jonge moslims om met zogeheten taboe-onderwerpen zoals voorhuwelijkse seks, homoseksualiteit, man-vrouw verhoudingen en maatschappelijke vraagstukken? Een stevig gesprek met muziek en spoken word met prominente gezichten uit de islamitische gemeenschap, hulpverleners, leraren, gezagdragers, artiesten, jonge ondernemers, krachtige stemmen en dat alles ingekaderd met lichte satire, spoken word en muziek.

Het gesprek staat onder leiding van Mounir Samuel, medewerker van ‘De Groene Amsterdammer’ en auteur van ‘God is groot – eten, bidden en beminnen met moslims.’ Hij hield in 2017 voor ‘De Groene Amsterdammer’ een Ramadan-dagboek bij en maakte vervolgens de populaire portretreeks ‘Hervormingsfundamentalisten’ waarvoor hij kriskras door Nederland en België tientallen bekende en minder bekende moslims sprak.

vrijdag 18 jan 2019, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 5 mensen zijn aanwezig