In artikel 1 van de Nederlandse Grondwet staat dat discriminatie op basis van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, niet is toegestaan. Helaas komt discriminatie en uitsluiting op basis van bovengenoemde kenmerken nog veel te vaak voor in de Nederlandse maatschappij. Wat kun je zelf doen als je het slachtoffer bent van discriminatie en uitsluiting? Hoe ondersteun je in zo een geval als bijstander het slachtoffer? Bij welke instanties kun je terecht als je een melding wilt doen?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.
DossierSamen Tegen Racisme
Inclusief

Achtergrond informatie workshop:
Tijdens de interactieve workshop gaan de deelnemers, aan de hand van waargebeurde casussen die gemeld zijn bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, dieper in op verschillende vormen van alledaags racisme. Aan het einde van de workshop presenteert elke groep de bevindingen en demonstreren zij hoe je effectief kunt reageren op alledaags racisme aan de hand van hun casus.

Spreker tijdens de workshop is Marie Ricardo, de eerste non-binaire én de eerste directeur van kleur van het COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum). Volgens Ricardo moeten we meer oog hebben voor de discriminatie die onze emancipatie vertraagt. Zij/hen wil graag meer zwarte, transgender, en intersekse personen op sleutelposities zien.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
ProgrammareeksWeek Tegen Racisme 2022

Als onderdeel van de coalitie Samen Tegen Racisme organiseren Pakhuis de Zwijger en het Comité 21 Maart dit jaar de vierde editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Dit in de aanloop naar de landelijke demonstratie die jaarlijks plaatsvindt in het kader van de Internationale Dag Tegen Racisme die valt op 21 maart. De Week Tegen Racisme 2022 biedt een interdisciplinair programma vol kunst, films, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Hierbij werken we samen met kunstenaars in allerlei disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Tijdens het festival agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme.