Global Trends

Helikoptergeld

De economie stimuleren: gratis geld voor bedrijven of voor iedereen? Met o.a. Volkskrant redacteur Koen Haegens.
dinsdag 11 okt 2016, 19.30
di 11 okt 2016, 19.30
Studio

Er worden vraagtekens gezet bij het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). In een poging de economie te stimuleren doet de ECB sinds juni een graai in de gereedschapskist en haalt de ECB daar de 'geldpers' vandaan. Nu krijgen bedrijven (bijna) gratis geld. Hoe stimuleert deze monetaire verruiming de economie? En wie heeft daar profijt van?

‘Waarom geeft de ECB dit gratis geld alleen aan bedrijven? Waarom geeft ze dat geld niet aan de burgers?’, dat is wat Koen Haegens, redacteur bij de Volkskrant en auteur van het boek De grootste show op aarde, zich afvraagt. De werking en resultaten van helikoptergeld zijn niet alleen een grote vraag voor burgers, maar ook economen en politici hebben moeite om de uitwerking van helikoptergeld te voorspellen en te begrijpen. In het voorjaar werden in de Tweede Kamer deze vragen gesteld over het monetair beleid van de ECB, en ook Europarlementariër Paul Tang deed een poging om de kwestie te bespreken. Op deze avond zal Marieke Blom, hoofdeconoom ING, het onlangs uitgevoerde rapport door de ING over heliktopergeld presenteren.

De vraag blijft of er niet andere oplossingen zijn om de geldpers van de ECB in te zetten. Hoe kunnen we op andere manier het gratis geld verdelen? En met welke gevolgen zal dit gepaard gaan? Marieke Blom, Léon Cornelissen, Luuk de Waal Malefijt en Koen Haegens zullen onder leiding van Mirjam de Rijk het gedachtegoed achter helikoptergeld ontrafelen en nieuwe oplossingen om de economie te stimuleren verkennen.

De Japanse regering gaat geld uitdelen aan burgers.

 

dinsdag 11 okt 2016, 19.30
Studio
Deze 73 mensen waren aanwezig