Global Trends

Hedda van Gennep en Arnold Heertje

Op haar 87e maakt Hedda van Gennep nog steeds films. En Arnold Heertje, ja die van 'De kern van de economie' vindt dat economen te weinig leerden van de crisis.
donderdag 24 mrt 2016, 19.30
do 24 mrt 2016, 19.30
Studio

Op haar 87e maakt Hedda van Gennep nog steeds films. Laatst over Kriterion, bioscoop in zelfbestuur. En Arnold Heertje, ja die van 'De kern van de economie' vindt dat economen te weinig leerden van de crisis. Vanavond gaat publicist Mirjam de Rijk samen met het publiek in gesprek met Hedda en Arnold over hoe zij hun leven lang de wereld een beetje beter probeerden te maken – en dat nog steeds doen.

Wie lang leeft, bulkt van de ervaring. Sommige van die mensen zou je alles willen vragen, over hun leven, over waarom ze de keuzes maakten die ze maakten, over hoe ze aankijken tegen de grote kwesties van nu: vluchtelingen, ongelijkheid, echte zeggenschap, klimaatverandering, samen-leven. Of juist over thema’s die minder op de agenda staan, maar misschien ten onrechte: seksualiteit, de rechtsstaat, de zorg. Vanavond zijn te gast, documentairemaakster, Hedda van Gennep (1929) en, bijzonder hoogleraar economie en columnist, Arnold Heertje (1934).

Hedda van Gennep

Hedda van Gennep (1929) maakte onlangs nog een film over Kriterion, bioscoop-in-zelfbestuur. Eerdere films van haar gaan over asielzoekers, over de tweede Wereldoorlog (of zoals ze zelf zegt ‘Joderige werkjes’) en over nieuwere oorlogen, zoals die van Srebrenica. In de jaren zeventig maakte ze voor de VARA een legendarische serie over seksualiteit genaamd ‘Open en bloot‘. Vanavond vertelt ze mede aan de hand van filmfragmenten over haar leven en haar opgedane ervaringen.

Arnold Heertje

Arnold Heertje (1934) is geen onbekende van velen. Hij is econoom, emeritus hoogleraar en columnist. Een kwart eeuw lang had hij een ‘monopolie’ op het economie-onderwijs in Nederland: iedereen op de middelbare kreeg economieles uit zijn boeken. En het grappige is, onlangs schreef hij, 82 jaar oud inmiddels, een nieuwe lesmethode die opnieuw een hit op middelbare scholen lijkt te worden. Het drukst maakt hij zich echter over klimaatverandering en over de wat hij noemt ‘dehumanisering’: als systemen belangrijker worden dan mensen. 

donderdag 24 mrt 2016, 19.30
Studio
Deze 65 mensen waren aanwezig