De Stad
Global Trends

Happy democracy

Over de relatie tussen geluk en leven in een democratie.
maandag 24 apr 2017, 19.30
ma 24 apr 2017, 19.30
Studio
Reageer

Steeds meer wordt geluk gezien als dé manier om sociale vooruitgang te meten en als het doel van overheidsbeleid. Kortweg heeft geluk – of welzijn – te maken met hoe tevreden mensen zijn met hun leven, hun 'levenskwaliteit'. Is er dan een relatie tussen geluk en het leven in een democratie? En zo ja, maakt politieke participatie mensen altijd gelukkig? In een rondetafelgesprek met geluksexperts en politieke vernieuwers praten we verder.

De gelukkigste landen ter wereld zijn landen die hoog scoren op zaken als vrijheid, zorgzaamheid, vrijgevigheid, eerlijkheid, gezondheid, inkomen en goed bestuur. Er is nog iets anders dat deze landen gemeen hebben: zij zijn een democratie.

Betekent dit dat inwoners van landen met een democratisch systeem – en bijbehorende waarden zoals gelijkheid, vrijheid en politieke invloed – altijd gelukkiger zijn dan mensen met andere politieke systemen? Wat is de relatie tussen geluk en democratische cultuur? En hoe verhouden zaken zoals gemeenschapszin en individualisme zich hiertoe? Is het zo dat directe politieke participatie – op elk niveau – de beste manier is om gelukkig te zijn in een democratisch systeem? Of word je juist gelukkig van verschillende vormen van democratie op verschillende niveaus? Hoe ziet een democratie van de toekomst er dan uit?

 

maandag 24 apr 2017, 19.30
Studio
Deze 84 mensen waren aanwezig