De Stad
Global Trends

Halte Amsterdam

Over snelle treinen naar Europa, fietsinfrastructuur en Schiphol in zee.
dinsdag 21 mei, 20.00
di 21 mei, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Is het niet tijd voor meer snelle treinen naar Europa, en wat kunnen Europarlementariërs hierin betekenen? Hoe bouwen we samen met de stad de best mogelijke fietsinfrastructuur voor Amsterdam? En wat zijn de kansen voor een luchthaven in zee? Deze vragen staan centraal in de tweede editie van onze nieuwe spraakmakende talkshow 'Halte Amsterdam'. Met de hoofdrolspelers in de Nederlandse mobiliteitssector bespreken we de laatste ontwikkelingen, de spannendste proefballonnen en de belangrijkste trends in de dynamische wereld van verkeer en vervoer.

Onderwerpen:

Fietsen – Ping if you Care
Dit voorjaar liep een onderzoek onder Amsterdamse fietsers over hun ervaringen met het stedelijke fietsnetwerk. Projectleider Koen van ’t Hof van de gemeente Amsterdam zal deze avond de eerste resultaten van het onderzoek met ons delen.

Luchthaven in zee
Onlangs verscheen een onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuwe luchthaven in zee ter vervanging van Schiphol, hiermee zou veel ruimte voor woningbouw vlak onder Amsterdam vrijkomen. Maar hoe ziet zo’n luchthaven op een kunstmatig eiland in zee eruit? Hoe kom je daar en hoe wenselijk is dit? Samen Froukje van de Klundert van PosadMaxwan bespreken we de kansen van dit plan.

Europees Spoor
Kan de trein in Europa ooit een echt alternatief zijn voor het vliegtuig? Is met de trein naar Kopenhagen, Warschou of Barcelona een optie? En wat kunnen wij doen om een pan-Europees netwerk van snelle treinen te realiseren? Twee dagen na deze avond kunnen we stemmen voor het Europees Parlement, wat vinden de kandidaat Europarlementariers? Samen met Reinout Wissenburg van ProRail gaan wij in gesprek met deze kandidaten.

Verder spreekt Chris Engelsman over zijn initiatief Jazz Night Express, een nachttrein van Rotterdam en Amsterdam naar Berlijn. En spreken stadsdeelbestuurder Rocco Piers en ontwerper Peter Ulle over de parkeervrije en autoluwe Frans Halsbuurt en de herinrichting van de buurt door de buurt.

© Servaz van Berkum

© Gemeente Amsterdam, Peter Ulle

© Servaz van Berkum

dinsdag 21 mei, 20.00
IJ Zaal
Deze 63 mensen waren aanwezig