Creatieve Industrie

Hack it

Dé maandelijkse talkshow voor de creatieve industrie. Met o.a. Studio Hagel, Valkenberg&Jansen, Yuri Landman en andrews:degen & VASD.
dinsdag 12 sep 2017, 20.00
di 12 sep 2017, 20.00
Studio

Pakhuis De Zwijger’s What’s Up? is dé talkshow van en voor creatieven. Ook deze maand delen vier gasten de ins en out over hun meest recente werk. Van sneaker design tot sociaal ontwerp: remixen, hacken, en bestaande ontwerpen nieuw leven inblazen - waar halen de gasten van deze editie hun inspiratie vandaan en hoe komen ze tot nieuwe functies en ontwerpen?

Praatpaal dementie

Nu iedereen een telefoon op zak heeft, zijn de gele ANWB praatpalen die al sinds 1960 langs de snelweg staan zo goed als overbodig. Interieurarchitect Anne van Abkoude (VASD) en social designer Marc Andrews (andrews:degen) zagen er wel een tweede leven in. Voor een oudere generatie, die opnieuw kampt met pech onderweg – te voet, misschien met rollater, en meestal zonder mobiele telefoon. Hun praatpaalproject is gericht op mensen met beginnende dementie, die nog niet in beeld zijn van het hulpverleningscircuit. De angst om de deur uit te gaan en de weg kwijt te raken onder deze groep is groot. Als je dicht bij huis, op weg naar de markt of het winkelcentrum in de war raakt en even de weg kwijt bent – geen paniek, de praatpaal zorgt dat je thuis komt. Met één druk op de knop wordt je verbonden met bijvoorbeeld de zorginstelling in de wijk.

STUDIO HAGEL

Footwear designer Mathieu Hagelaars ontwerpt vanuit Studio Hagel schoenen voor verschillende merken zoals Off-White en HUB. Om zichzelf te blijven inspireren en niet alleen te schetsen maar ook te maken, besloot hij vorig jaar dat hij zich iedere week vastbijt in een eigen project. Onder de hashtag #makersmonday plaatst hij elke maandag een zelfgemaakte schoen – gemaakt van onderdelen van bestaande sneakers en andere materialen  – op zijn Instagram account. ‘De eerste was een grap omdat ik de Adidas NMD Citysock misgreep en toen heb ik m zelf maar gemaakt.’ Mathieu kan iedereen een #makermonday aanraden. Naast de Insta-fame die het hem opleverde, leer je er ook nog eens onwijs van!

Yuri Landman

Yuri Landman begon zijn carrière als striptekenaar, maar stapte over naar de muziek en is nu instrumentenbouwer. Hij bouwde instrumenten voor o.a. Sonic Youth, dEUS, Blood Red Shoes en andere artiesten uit het experimentele circuit en treedt zelf op onder de naam Bismuth (samen met Arnold van Velde). In 2001 bouwde hij zijn eerste snaarinstrument, inmiddels is het aantal instrumenten opgelopen tot meer dan 80 stuks. Zijn kennis over het bouwen deelt hij in DIY workshops, die hij wereldwijd organiseert op festivals, conservatoria, muziek- en kunstacademies. Dat in het experimenteren, uitvinden en prototypen flink wat tijd gaat zitten kan Yuri beamen – hoe richt hij zijn ondernemerspraktijk daarop in?

Cooktus

Waarom moet je het recept altijd drie keer lezen? En waarom is een recept altijd uitgeschreven? Kookfan en kookleek Fabian Valkenberg en Maarten Janssen vormen samen ontwerpstudio Valkenberg & Janssen (of is het Janssen & Valkenberg?). Naast het bedenken van concepten en ontwerp in opdracht, werken ze ook aan eigen projecten. Geboren uit een gedeelde frustratie ontstond het idee om recepten in een tijdlijn te zetten. Het ontleden van kookprocessen leverde iedere keer een recept in cactusvorm op: Cooktus. Een app in wording met recepten als bouwtekening, ‘want een IKEA kast zet je ook niet in elkaar met een essay’. Cooktus is al beschikbaar op je mobiel, dus handig op weg naar de supermarkt als je weer eens inspiratie tekort komt!

dinsdag 12 sep 2017, 20.00
Studio
Deze 101 mensen waren aanwezig