Creatieve Industrie
Global Trends
Groener de grond in

Doodeerlijk

Mensen zijn steeds meer bezig met duurzaam leven, maar hoe zit dit met de dood?
woensdag 13 jan 2016, 20.00
wo 13 jan 2016, 20.00
Expo
Reageer

Bij een uitvaart denken we snel aan een kist, urn of grafsteen. Maar als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat hij of zij zou willen, dan krijg je vaak schouderophalend te horen ‘geen idee, niet over nagedacht.’ Dat is niet zo gek, want je gaat niet snel op een zondagmiddag je uitvaartwensen vastleggen. De uitvaartbranche is echter aan het veranderen en er ontstaan nieuwe mogelijkheden, zeker op het gebied van een duurzamere uitvaart. Deze avond verkennen we de opties met verschillende ondernemers en ontwerpers: hoe laat je - ook na je dood - een zo klein mogelijke voetprint achter?

Er wordt in Nederland veel gesproken over duurzame uitvaarten, maar in de praktijk vallen de cijfers tegen. Van alle graven bevindt minder dan 1% zich op natuurbegraafplaatsen. Maar is het wel zo verstandig om gebruik te maken van een natuurbegraafplaats? Er zijn nieuwe manieren ontwikkeld die veel duurzamer zijn. Tijd om in gesprek te gaan om de opties met elkaar te bespreken, zodat we zelfs na het leven nog duurzaam kunnen zijn.

Esther Molenwijk vertelt deze avond wat precies een duurzamere uitvaart is. Waar kun je aan denken bij een duurzamere uitvaart, en wat zijn de ontwikkelingen? Samen met Maartje Lambermont van uitvaartverzorging De Jong Amsterdam geeft zij nieuwe inzichten met betrekking tot duurzamere producten en diensten. Allebei zijn ze verbonden aan Green Leave, een stichting waarbij zes uitvaartverzorgers zijn aangesloten om duurzamere uitvaarten te faciliteren.

Jeroen van Leeuwe recyclet grafstenen. In Nederland wordt in meer dan 50% van de gevallen voor een granieten grafsteen gekozen en de meeste hiervan zijn afkomstig uit India. Het wordt daar uit rotsen gezaagd en behalve dat het milieu belast wordt door verscheping en energie, gaat het ook vaak gepaard met kinderarbeid. Het kan dus veel duurzamer en Jeroen komt hier meer over vertellen.

Joost Romeyn startte tien jaar geleden Lux Compagnie en verzorgt alle vormgeving rondom sterven. Geen idee wat je wilt? Dan kun je bij Joost aankloppen. Hij weet namelijk alles van de vormgeving en productie van grafkisten, baren en wade, helpt bij het transport en de verzorging / opbaring van overledenen en geeft voorlichting op het gebied van wetgeving, milieu en ethiek rondom sterven, cremeren en begraven. Is het mogelijk lichamelijk totaal opgenomen te worden in de aarde (dus terugtrekking op moleculair niveau)?

woensdag 13 jan 2016, 20.00
Expo
Deze 74 mensen waren aanwezig