Creatieve Industrie

Groenbouw

Architectonische projecten voor een natuurinclusieve stad.
dinsdag 12 feb 2019, 20.00
di 12 feb 2019, 20.00
IJ Zaal

Nu onze steden verdichten, neemt de vraag naar groen en natuur in de metropool toe. Architecten, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers en ecologen werken samen om betonnen jungles te vermijden en steden te ontwerpen waar flora en fauna goed in gedijen. De stad is niet alleen onze woonomgeving, maar ook die van wilde planten en dieren. Welke rol kan natuurinclusieve (landschaps)architectuur spelen in de stad van de toekomst? We gaan in gesprek over groene inrichting van daken, stadsnatuur, verticale landschappen en laten grensverleggende voorbeelden zien waarbij natuur groeit en bloeit op plekken waar je dat niet verwacht.

MARK

Het verticale dorp MARK in Leidsche Rijn, naar een ontwerp van Architekten CIE, Karres en Brands, KCAP en Geurst & Schulze, wordt levendig en divers, functioneel, maar ook ambitieus en experimenteel. De drie torens van 80, 100 en 140m hoog representeren een nieuwe manier van wonen in hoge dichtheid waarbij stadswildernis en groen een grote rol spelen. Zo vormt een tiny forest het groene hart van het micro-dorp, waar sport, spelen en natuur samenkomen. Darius Reznek (Karres en Brands) en Branimir Medić (Architekten Cie) lichten de rol van groen in het ontwerp toe.

© Architecten CIE, Karres en Brands, KCAP en Geurst & Schulze

Vertical

© Vertical

Het gebied rond station Amsterdam Sloterdijk transformeert in een rap tempo. Neem Vertical, een nieuw project bestaand uit meer dan 100 woningen, shared facilities en een tuin op hoogte. Het gebouw, ontworpen door NL Architects, Chris Collaris Architects, studio Donna van Milligen Bielke, Space Encounters en DS Landschapsarchitecten, is ‘default duurzaam’ en gebruikt de zon, de wind en slaat warmte en koude op in de grond. Zo wordt regenwater en warm water optimaal (her)gebruikt en bieden groene gevels en tuinen ruimte voor flora en fauna. Fred Booy en Walter van Dijk vertellen.

Stadsnatuur maken

Samen met Piet Vollaard en Niels de Zwarte schreef Jacques Vink het boek Stadsnatuur maken, een inspiratie- en voorbeeldboek voor natuurinclusief ontwerpen in Noordwest-Europese steden. De stad is een rijke biotoop met een grote biodiversiteit. Veel dier- en plantensoorten komen inmiddels meer in de stad voor dan in het buitengebied. Hoe kunnen we natuur integreren in het ontwerp van gebouwen en stedelijke buitenruimten? Jacques Vink is tevens architect bij Ruimtelab en lid van de stichting De Natuurlijke Stad, een samenwerkingsverband van architecten, biologen en stadsecologen.

Eva Stache

De meest belangrijke nieuwe ontwerpopgave voor de architecten van de stad is om ecosysteemdiensten effectief in te zetten tegen klimaat-gerelateerde urbane problemen. Aan de TU Delft is een model ontwikkeld voor het kwantificeren van vegetatieve urbane koeling en waterretentie dat zowel voor nieuwbouw als voor herinrichting van bestaande gebieden gebruikt kan worden. Eva Stache vertelt over deze nieuwe ontwerpopgave en de ontwikkelde berekeningsmodules.

De Wilde Stad 

De stad bekeken vanuit een dierenperspectief, hoe ziet dat er uit? Aan welke voorwaarden moeten gebouwen voldoen om hun beschermde plekken te bieden waar ze kunnen leven, nestelen, en rusten? Anneke Blokker, stadsecoloog en researcher voor de documentaire De Wilde Stad, deelt haar aanbevelingen.

 

Meer informatie volgt binnenkort. 

dinsdag 12 feb 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 157 mensen waren aanwezig