Global Trends

Groen goud 2

Steeds meer land raakt uitgeput en erodeert, slechts enkelen zien het groene goud onder hun voeten.
woensdag 8 okt 2014, 20.00
wo 8 okt 2014, 20.00
Grote zaal

In Groen Goud 2 kijkt VPRO Tegenlicht naar de winst die te halen valt uit het herstel van ecosystemen in Spanje, Egypte en India.

Ruim een jaar geleden liet de uitzending ‘Groen Goud’ zien dat het vergroenen van woestijnen heel goed mogelijk is. In het vervolg zien we The Eco System Return Foundation, een organisatie met een duidelijke missie. Het uitgangspunt is dat het herstellen van ecosystemen in alle opzichten winst (returns) oplevert. Dat de Europese landbouwsubsidies het tegengestelde effect kunnen veroorzaken, wordt pijnlijk duidelijk in Spanje.

Hoe duurzaam is het grondgebruik in Nederland eigenlijk? Hebben we hier ook last van ‘Spaanse situaties’ waarbij grond uitgeput raakt? En wat zijn mogelijke alternatieven voor het huidige subsidiestelsel om dit te voorkomen? We praten tijdens de Tegenlicht Meet Up door met o.a. regisseurs Rob van Hattum en Gijs Meyer Swantee.

Daarnaast zijn te gast: Wijnand Sukkel (WUR) die meewerkte aan het rapport Duurzaam bodembeheer in de Nederlandse landbouw vertelt over het belang van juiste bewerking van de grond, Arwin Bos aardappelboer uit Zwanenburg) met wie we in gesprek gaan over mogelijke alternatieven voor het subsidiestelsel die goed zijn voor zowel land als boer. Chris Braat (FREE Nature) laat zien hoe je door middel van rewilding meer diversiteit in ecosystemen kunt realiseren. En tot slot is ook Willem Ferwerda (Commonland) aanwezig.