Global Trends

Grip op morgen door verbeelding

Vertoning van de film 'Robin' en nagesprek over het samenkomen van visuele storytelling, wetenschap en de toekomst.
vrijdag 13 dec 2019, 20.00
vr 13 dec 2019, 20.00
Studio

De toekomst - dichtbij of ver weg - is vol potentieel of juist beangstigend. En we maken de toekomst samen. Het is enorm belangrijk dat we goed met elkaar praten over wat we willen én niet willen. Maar hoe praat je op een écht goede manier over extreem complexe en omstreden onderwerpen? Verbeeldingskracht met lef is essentieel. Nauwe samenwerking tussen de wetenschappen en de kunsten opent allerlei deuren die anders gesloten blijven. In de film 'Robin' stem jij mee voor de toekomst; een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen de wetenschap en de kunsten. Doe je mee?

Robin

In de film ‘Robin’, een interactief levensverhaal dat begint in 2020 en eindigt na 2080 stem jij mee voor de toekomst waarmee het verhaal eindigt. De film is een innovatief voorbeeld van een nauwe samenwerking tussen wetenschap en kunsten. We gaan de film samen kijken en bespreken, analyseren wat zo waardevol is gebleken aan deze manier van storytelling, en de makers vertellen over de geleerde lessen door het maken van de film. Tijdens dit event gaan we het hebben over hoe kunst en vormgeving de wetenschap en andere sectoren kunnen aanvullen, versterken en optillen.

  • Duur: ongeveer 20 minuten

ROBIN is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Robin is de eerste Nederlandse interactieve animatiefilm. Voor dit unieke filmproject van de Nationale Wetenschapsagenda hebben wetenschappers en scenarioschrijvers de handen in elkaar geslagen om een film te maken over dagelijkse dilemma’s die nu of in de nabije toekomst spelen. Het publiek kiest via een smartphone welke afslag Robin neemt en beïnvloedt daarmee het verloop van de film, en het verhaal van ROBIN. De NWA brengt publiek, stakeholders en wetenschappers samen om vraagstukken te identificeren, onderzoeken uit te voeren, de maatschappij bij onderzoek te betrekken en actief de opgedane kennis te delen met de maatschappij. Voor meer informatie, zie ook: www.wetenschapbegintmetverwondering.nl. Het NWA-onderzoeksprogramma is opgezet door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt uitgevoerd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Sprekers

  • Reint Jan Renes is gedragswetenschapper en sinds 1 mei van dit jaar lector ‘Psychologie voor een Duurzame Stad’ bij de Hogeschool van Amsterdam. met zijn onderzoeksgroep doet hij praktijkgericht onderzoek naar de gedragspsychologie achter duurzaamheid.
  • Stefan Heijdendaal is (interactieve) storyteller, filmmaker en fotograaf. Hij is de bedenker van het concept achter het Robin project en de producent van de films.
  • Thijs Kasbergen is mede-oprichter en directeur bij Public Cinema. Als uitvoerend producent achter het Robin project heeft hij alle lijntjes samengebracht, zowel inhoudelijk, als creatief en praktisch.
  • Chris Westendorp schrijft al jaren aan succesvolle films en televisie. Va haar hand zijn onder andere de speelfilm Jongens (met Jaap Peter Enderlé) en Dorsvloer vol Confetti, en series als Smeris, Vechtershart, Penoza en onlangs de met de Gouden Kalf bekroonde jeugdserie Zeven Kleine Criminelen.
  • Elianne Gerrits is docent en onderwijskundig onderzoeker voor de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In haar onderwijs probeert zij toekomstige onderzoekers bewust te maken van de maatschappelijke en ethische aspecten van nieuwe Biomedische Innovaties.
  • Douwe van der Werf is schrijver, regisseur en artistiek directeur bij Public Cinema. Hij heeft het Robin project creatief geregisseerd en is organisator van dit event.

vrijdag 13 dec 2019, 20.00
Studio
Deze 99 mensen waren aanwezig