De Stad

Grijze stad

In deze special van S+RO onderzoekt gastredacteur Tijs van den Boomen de consequenties van de vergrijzing van de stad.
woensdag 26 mrt 2014, 20.00
wo 26 mrt 2014, 20.00
IJ Zaal

Het platteland vergrijst, is de boodschap die we constant horen. Dat klopt op zich, maar in de steden is de groei van het aantal ouderen zowel absoluut als relatief veel groter. Zo komen er in Amsterdam de komende dertig jaar 200.000 ouderen bij, een groei van 212 procent ten opzichte van 2010. In deze special van S+RO onderzoekt gastredacteur Tijs van den Boomen de consequenties van de vergrijzing van de stad.

Het nieuwe nummer is verschenen op 22 februari. Op 26 maart gaat hoofdredacteur Jaap Modder in gesprek met auteurs Frank van Dam (Planbureau voor de Leefomgeving),  Lodewijk Brunt, Tineke Lupi (Platform31), Pieter Hooimeijer (Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur) en Gert-Jan Hospers (Radboud Universiteit).

Gert-Jan Hospers zal deze avond het ‘Ouderdomspak’ laten zien. Met dit pak kan men zich een voorstelling maken van hoe het is om écht oud te zijn. Deze Duitse uitvinding weegt twintig kilo en bestaat uit enkelverzwaarders, knieverstijvers, ellebooggewichten, een lichaamsvest, handschoenen die de bloedtoevoer naar de vingers afknellen, een troebele bril en een geluiddempende koptelefoon.

De Amerikaanse versie van dit pak heet AGNES. Nieuwsgierig hoe het werkt? zie onderstaand filmpje.