Grijze Belastingen

Hoe de fiscus een circulaire economie in de weg zit.
dinsdag 10 jul 2018, 20.00
di 10 jul 2018, 20.00
IJ Zaal

Het is goedkoper om olie uit Nigeria te halen en daar nieuw plastic van te maken, dan om een Nederlander met een bijstandsuitkering een baan te geven in de plastic recycling. Het is voordeliger om een gloednieuw gebouw neer te zetten, dan om een bestaand gebouw een nieuwe bestemming te geven. Het is financieel voordeliger om spijkerbroeken te maken van nieuw katoen uit India, dan van katoen van oude spijkerbroeken uit Nederland. Hoe dat kan? Omdat de belastingen op arbeid hoog zijn, en die op grondstoffen nihil. Tijd om te ontdekken hoe dat zit en wat er aan gedaan kan worden. We gaan in gesprek met journalisten, wetenschappers en ondernemers.

0,3 vs. 54 procent

Uit onderzoek blijkt dat meer dan helft (54 procent) van alle belastingen in Nederland een belasting op arbeid zijn. Alle groene belastingen samen, inclusief accijnzen op brandstoffen, tellen op tot maximaal 6 procent van de totale belastinginkomsten. Vervuiling en het gebruik van nieuwe grondstoffen leveren zelfs maar 0,3 procent van het totaal aan belastinginkomsten op. 

Geen wonder dat arbeid in Nederland zo duur is en het gebruik van nieuwe grondstoffen zo goedkoop. Ons fiscale regime houdt zo actief de transitie naar een circulaire economie tegen. 

Follow The Money, Blue City en Ex’Tax organiseren daarom twee avonden waarin we onderzoeken hoe deze balans kan verschuiven. 2 juli in het Rotterdamse Blue City, 10 juli in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Denk mee!

dinsdag 10 jul 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 61 mensen waren aanwezig