De Stad

Grenzeloos Amsterdam

Hoe zorgen we dat Amsterdam toegankelijk is en blijft voor mensen met een beperking? Met o.a. wethouder Simone Kukenheim.
maandag 27 jan, 20.00
ma 27 jan, 20.00
Workspace

Reizen met het openbaar vervoer, naar school gaan, wat leuks doen of even boodschappen halen om de hoek; voor mensen met een beperking zijn deze alledaagse taken een hele opgave. Volgens het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking moet iedereen, ongeacht zijn of haar beperking, kunnen meedoen in de maatschappij. Hoe gaan we dat in Amsterdam doen? Tijdens deze avond gaan we in gesprek over een Amsterdam waarin iedereen, ongeacht beperking, mee kan doen.

Afgelopen periode is door middel van een samenwerkingstraject met de doelgroep de Amsterdamse Lokale Inclusie Agenda opgesteld. Onder andere vervoer en mobiliteit, toegankelijke informatievoorziening en de inzet van ervaringsdeskundigen zijn belangrijke speerpunten. Hoe geven we deze speerpunten vorm? Aan welke verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid wordt er momenteel in Amsterdam gewerkt en waar valt nog winst te halen? En hoe kunnen verschillende technologische ontwikkelingen de toegankelijkheid op verschillende gebieden verbeteren?

Verloop van de avond:

  • We trappen de avond af met filmmaker Mari Sanders, die voor zijn Rolstoel Roadmovie een ongewone reis door Europa maakte. In zijn rolstoel reisde hij kriskras over het continent: Van Italië naar Zweden en van Engeland tot Bulgarije. Welke uitdagingen kwam hij tegen? Wat kan Amsterdam leren van andere steden?
  • Daarna zet Anna Kogut, werkzaam als facilitator bij Perspectivity, de speerpunten uiteen van de Amsterdamse Lokale Inclusie Agenda. Arwen Schoppen, die als vrijwilliger bij Cliëntenbelang Amsterdam veel gesprekken heeft gevoerd om te achterhalen wat mensen met een beperking belangrijk vinden zal hierna de inclusieagenda overhandigen aan Wethouder Simone Kukenheim. We gaan met haar in gesprek over enkele speerpunten en de vervolgstappen.
  • De afgelopen jaren heeft de Gemeente Amsterdam niet stil gezeten op het gebied van toegankelijkheid. We gaan onder anderen in gesprek met Monique Vloeijbergs van de Vervoerregio over het huidige OV-netwerk en met Stefan de Konink over de ontwikkeling van een speciale uitgebreide OV-Reisplanner die rekening houdt met extra wensen.
  • Ilse Hento is medeoprichter van de Coalitie voor Technologie en Inclusie. Zij vertelt ons meer over de ontwikkeling van verschillende technologische innovaties zoals spraakherkenning voor doven, excoskelletten en cobots.
  • We sluiten af met een brede discussie met filmmaker Mari Sanders, wethouder Simone Kukenheim en de Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Rick maakt zich sterk voor 1,8 miljoen Nederlanders met een beperking. We gaan met hem in gesprek over zijn rol en zijn benieuwd naar zijn reactie op de lokale inclusie agenda. Daarnaast bespreken we plenair hoe we invulling gaan geven aan de verschillende speerpunten uit de lokale inclusie agenda.

 

Toegankelijkheid 

Indien gewenst is er tussen 19:30 – 20:00 en na afloop (rond 22:00 uur) van het programma iemand aanwezig om u van en naar de tram of bushalte te begeleiden. In het gebouw is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig en de zaal is toegankelijk via trap en lift. Tijdens het programma is een Nederlandse Gebarentaal tolk, schrijftolk, blindentolk en ringleiding aanwezig. Indien u specifieke ADL-hulp wenst kunt u contact opnemen met Eliane Baudet via e.baudet@amsterdam.nl .  Indien het aanmelden niet lukt of heeft u andere vragen bel dan 020 624 63 80. 

maandag 27 jan, 20.00
Workspace
Deze 91 mensen waren aanwezig