Global Trends

Gratis geld

Is invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen haalbaar en betaalbaar?
woensdag 24 sep 2014, 20.00
wo 24 sep 2014, 20.00
Grote zaal

Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden. Klinkt te mooi om waar te zijn? Tegenlicht verkent de mogelijkheden.

Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden. En wie dat wil kan dan met werken geld bijverdienen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Als we weten dat bijna de helft van de bestaande banen gaat verdwijnen door robotisering en algoritmisering, en dat het huidige uitkeringen- en toeslagenstelsel te complex is en beschuldigend en fraudegevoelig is, is het dan niet tenminste het onderzoeken waard?

Dit voorjaar stelden we tijdens de Meet Up met Rutger Bregman de vraag of de tijd inmiddels rijp is voor een basisinkomen. Volgens het overgrote deel van het publiek wél, de experts werden het echter niet eens: er is onvoldoende recentelijk onderzoek naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van dit ‘gratis geld’. Tegenlicht dook daarop in de materie, liet het basisinkomen doorrekenen en bezocht het Canadese Dauphin om te kijken wat voor effecten een pilot in de jaren zeventig teweeg heeft gebracht.

Tijdens de Meet Up praten we door met Shuchen Tan (regisseur), Eric Bartelsman (hoogleraar economie, Vrije Universiteit), Jolanda Verburg (De Groenen), Femke Roosma (PHD sociologie, UvT) en Jan Willem Wennekes (MIES lab). Ook pleitbezorger Rutger Bregman is wederom te gast en verkoopt zijn nieuwe boek Gratis geld.