Global Trends
Economische Mythes 2

‘Goed voor de economie’: geloof het niet (altijd)

Mirjam de Rijk ontrafelt, samen met speciale gasten, economische verdichtsels.
donderdag 19 nov 2015, 20.00
do 19 nov 2015, 20.00
IJ Zaal

'Goed voor de economie' en 'slecht voor de economie': het zijn de perfecte dooddoeners voor een discussie. Politici en beleidsmakers versimpelen de werking van de economie graag tot onaantastbare waarheden die hen goed uitkomen.
In deze vierdelige serie ontrafelt Mirjam de Rijk, samen met speciale gasten, de belangrijkste economische mythes van dit moment.

Met in deze aflevering: wat is dat eigenlijk: de economie? Wat bedoelen mensen als ze zeggen dat iets ‘goed voor de economie’ is? Goed voor bedrijven, voor werkgelegenheid, voor export, voor innovatie? Is meer marktwerking altijd beter? Hoe zit dat dan met ongelijkheid? Is de economie er voor mensen, of zijn wij er voor de economie? En hoe meet je dan hoe het met de economie gaat?
Is economie een wedstrijd?

Mirjam de Rijk, Robert Went en Irene van Staveren zullen zich onder leiding van Hella Hueck aan deze vraagstukken wagen en helderheid scheppen tussen mythes en waarheden.

Deze avond wordt ook het boek ’51 mythes over wat goed zou zijn voor de economie’ gepresenteerd. Mirjam de Rijk biedt het aan aan studenten economie van verschillende universiteiten die actief zijn in het ‘Student Initiative for Rethinking Economics’ (SIREN). Zij vertellen over het belang van pluralisme in het economie onderwijs.
51mythes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar economie vroeger een geesteswetenschap was, die hielp nadenken over vraagstukken zonder de waarheid in pacht te hebben, is het nu veredelde wiskunde met betwistbare formules.

– Tomas Sedlacek

donderdag 19 nov 2015, 20.00
IJ Zaal
Deze 142 mensen waren aanwezig