Creatieve Industrie

Gilleam Trapenberg

In de serie 'Big Papi' onderzoekt de veelbelovende fotograaf Gilleam Trapenberg stereotypen rondom masculiniteit in de Caraïben.
woensdag 1 nov 2017, 20.00
wo 1 nov 2017, 20.00
Studio

Het werk van Gilleam Trapenberg, nog maar nét afgestudeerd aan de KABK in Den Haag, is rauw, persoonlijk en verfrissend. Na samenwerkingen met o.a. SMIB en Patta is zijn recente serie 'Big Papi' een visueel commentaar op langbestaande culturele conventies en tradities in zijn geboorteland Curaçao. In de persoonlijke fotoserie gaat hij op zoek naar de representatie van mannelijkheid. Vormen zijn eigen fascinaties het beginpunt van zijn werk? En hoe ontwikkelt hij als jonge fotograaf een eigen handtekening?

Opgegroeid op Curacao waren mannelijkheid en representatie terugkerende thema’s in Gilleam Trapenberg’s jeugd. De clichés en stereotypen van macho-cultuur werden er gecombineerd met sterke, onafhankelijke vrouwen en roze luchten. Een plek van paradoxen die Gilleam nu, woonachtig in Den Haag, vast heeft gelegd als afstudeerserie voor KABK.

“Big Papi is een visueel onderzoek naar de beeldcultuur van mannelijkheid, vastgelegd tegen een Caraïbisch landschap met zonsondergang”, legt hij uit. Tussen 2015 tot 2017 fotografeerde Gilleam een grote verscheidenheid aan families, mannen en vrouwen in o.a. St. Lucia, Barbados, St. Maarten en Curaçao. Het project is inmiddels gebundeld in het boek ‘Big Papi’, vormgegeven samen met designer Koos Breen. Tijdens Fotokroniek deelt hij het verhaal achter de serie, van idee tot boek, en gaat hij dieper in op hoe hij als fotograaf put uit persoonlijke fascinaties.

woensdag 1 nov 2017, 20.00
Studio
Deze 119 mensen waren aanwezig